Fysik

ukrudtsdamper ?

12. november 2008 af pucsi (Slettet)

jeg kan ikke finde ud af at løse denne opgave:

Energi ukrudtsdamperen  afsætter på 24 min = 3,2 MJ

starttemperatur: 15 grader

sluttemperatur: 100 grader

tid: 24 minutter

effekt: 2,2 kW

Hvordan udregner jeg massen af vand der fordamper?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2008 af mathon

3,2*106 J = m*(4,186 kJ/(kg*K))*(100-15)K + mdamp*(2260 kJ/kg)

hvoraf

3,2*106 J = mvand*(355,81 kJ/kg)  + mdamp*(2260 kJ/kg) som reduceres til

mdamp = ((3,2*106 J) - mvand*(355,81 kJ/kg))/(2260 kJ/kg)
...................................................................................................

men du skal kende mvand


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. november 2008 af mathon

m -->  mvand


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. november 2008 af mathon

korrektion

mdamp = ((3,2*106 J) - mvand*(355,81 kJ/kg))/(2260 kJ/kg)

mdamp = ((3,2*103 kJ) - mvand*(355,81 kJ/kg))/(2260 kJ/kg)


Brugbart svar (3)

Svar #4
12. november 2008 af janko (Slettet)

Vi ved at, ukrudtsdamperen omsætter energi ved effekten 2200W og i løbet af 24 minutter, må den omsatte energi svarer til:

P = E/?t,      P = 2200W               ?t = 2t min

E = P * ?t                                       E = 3,168 MJ

Vi vil nu først bergene mængden af energien, der skal til for at opvarme vandet i beholderen til kogepunktet, hvor vands densitet og speciffkke varmekapacitet hhv. er givet ved:

ρv = 1 * kg/I                                 cv = 4,186 J/(gm*K)

Q = m * c * ?t                              hvor

Qb = (Vv * ρv) * cv * (373,15 K - 288,15 K)

Qb = 5,337 * 106 J


Brugbart svar (3)

Svar #5
12. november 2008 af janko (Slettet)

Og da ukrudstdamperen omsatte ca. 3,2MJ i løbet af 24 minutter, vil derfor være:

Q = E - Qb                                        Q = 2,643 MJ

Vi kan nu beregne hvor meget vand der fordamper (når vi ser bort fra varmetab!), eftersom den specifikke fordampningsvarme for vand er givet ved:

Lv = 2260 J/gm

Q = mv * Lv                                     hvor

mv = Q / Lv

mv = 1,166 kg

Altså vil det sige, at massen af det vand der fordamper er ca. 1,17kg, når vi ser borte fra varmetabet.


Svar #6
12. november 2008 af pucsi (Slettet)

Hej begge to - 1000 tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: ukrudtsdamper ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.