Matematik

Trekant (vilkårlig)

23. november 2008 af sojes (Slettet)

Hej, jeg sidder og døjer lidt med en opgave som jeg er gået i stå med.

Opgaven har jeg vedhæftet her. Jeg har lavet første del og mangler nu "bare" at beregne siden AB og vinklen BAC .. 
Problemet er så bare at jeg ikke har nogen ide til at komme igang, da jeg jo har meget få oplysninger:

Vinkel C = 80, siden a = 6
+ så kender jeg også AM/medianen fra første del, som er 4,596, men ved ikke om det kan bruges til noget ..

please hjælp mig?! :)

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2008 af CasperWL (Slettet)

Du tager fat i sin,cos eller tan. + du har to vinkler alle tre vinkler skal give i alt 180 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2008 af Isomorphician

Find længden af AC vha. sinusrelationerne.

Så kan du cosinusrelationerne til at finde længden af AB.


Svar #3
23. november 2008 af sojes (Slettet)

Kan kun se at jeg har én vinkel ?? nemlig C = 80

Vinkel A kender jeg da ikke, eller? Det er jo ikke hele vinklen som er 40 grader ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2008 af ali-s (Slettet)

Men det er det halve af vinklen A. median betyder jo det halve.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2008 af Isomorphician

I trekant AMC kan du finde alle vinklerne.


Svar #6
23. november 2008 af sojes (Slettet)

Det er bare fordi når jeg måler med min vinkelmåler passer det ikke, men jeg måler til gengæld også 40 og 80 grader ligesom der står i opgaven...

En median er vel også bare en linje som forbinder vinklen med midtpunktet på den modstående side, så derfor behøver den vel ikke at "skære" præcis midt i vinklen bare fordi den skærer midt på den modstående linje? hmm..


Svar #7
23. november 2008 af sojes (Slettet)

I trekant AMC kan du finde alle vinklerne.

--> Ja, jeg har jo fundet alle vinklerne i trekant AMC, men kan bare ikke se hvordan det skal hjælpe mig til at løse det jeg skal i trekant ABC ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2008 af Isomorphician

"En median er vel også bare en linje som forbinder vinklen med midtpunktet på den modstående side, så derfor behøver den vel ikke at "skære" præcis midt i vinklen bare fordi den skærer midt på den modstående linje?"...

nej


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2008 af Isomorphician

#7

Kig på sinusrelationerne


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. november 2008 af MigM (Slettet)

1) Korrekt! Den er 4,596, da  (3 / sin (40) * sin (80) = |AM|

2) Arealet : Først finder vi siden |AC|

I trekanter er der altid 180 grader så vinkel M i trekant ACM er = 180 - 80 - 40 = 60

(3 / sin (40)) * sin (60) = |AC| = 4

Så tegner vi en højde fra |AC| til M

Denne findes ved

(4,596 / sin (90)) * sin (40) = højden = 2,9542


Arealet af trekanten ACM er = 0,5 * højden * grundlinjen = 0,5 * 2,9542 * 4 = 5,9084

3)  Nu skal vi finde |AB| og bruger her cosinus for vilkårlige trekanter

|AB| = Kvardratroden af ( 3^2 + 4,596^2 - 2 * 3 * 4,596 * cos ( 180 - 60 ) = 6,6265

De 180 - 60 er vinklen M i ABM

4) Vinkel BAC. eller også kaldet B i den store trekant:
 

(6,6265 / sin (80)) / 4 = vinkel B = 42,84

:o)


Svar #11
23. november 2008 af sojes (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :D!

-Dog kan jeg ikke helt se hvordan du regner vinkel M ud? Kan se du har skrevet den er 180 - 60, men hvordan har du så fundet ud af hvad de to andre vinkler er? Ellers kan jeg kun finde vinkel M ved måling og får der det samme resultat, nemig 120 ..


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. november 2008 af MigM (Slettet)

180 er vinklen på en ret linje hvilket siden |BC| er. Og da vi ved at vinklen M i trekant ACM er 60 grader så må den være 120 i den anden trekant - for ellers bliver det jo ikke 180 ialt. 120 + 60 = 180


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. november 2008 af mathon

vinkel AMC = 180°- (40°+80°)

vinkel AMB =  40°+80°

nabovinklen til vinklen i en trekant er lig med summen af trekantens to øvrige vinkler

...........................................................................................................................

evt.

vinkel AMB = 180°- (180°- (40°+80°))


Skriv et svar til: Trekant (vilkårlig)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.