Matematik

Taxa !!

26. november 2008 af poorlaura (Slettet)

To taxafirmaer, A og B, fastlægger deres takster forskelligt. Firma A tager 25 kr. i startgebyr og 39 kr. pr. kørt km. Firma B tager 50 kr. i startgebyr og 35 kr. pr. kørt km.

Med f(x) betegnes prisen for at kører x km med firma A. Med g(x) betegnes prisen for at køre med x km med firma B

Angiv regneforskrifterne for funktionerne f og g. (tænk: y = ax +b, bare med andre benævnelser)

Løs uligheden: g(x) < f(x)

Nogen der kan finde ud af den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af juventuz (Slettet)

Hvad har du forsøgt selv?


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2008 af Isomorphician

Noget nær samme opgave:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=416174


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2008 af Hr. Kræmer (Slettet)

Hej!

Lad f(x) bestemma A, og g(x) bestemme B. Tænk følgende: y=ax+b.

a er hældning, dvs hvilken hastighed hvormed prisen stiger. Dvs taksten.

b er begyndelsespunktet (en lille huske regel idet det også starter med b). dvs gebyret

Derved bliver f(x) = 39x + 25     og    g(x) = 35x + 50

NU skal du så finde ud af hvornår det bedre kan betale sig at rejse med B, dvs hvornår prisen for g < f

Du sætter f(x) = g(x) og finder ud af x. Dvs en ligning med én ubekendt.

Når du har fundet x, ved du hvor langt du skal køre før at de er lige dyre, og derved også hvor langt du skal køre for at det kan betale sig at vælge B, altså g(x).

Dvs:    f(x) = g(x)                                     Jeg tager IKKE ansvar for regnefejl i følgende.. ER træt

     39x + 25  =   35x + 50

        4x = 25

         x = 6,25


Skriv et svar til: Taxa !!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.