Fysik

Dæmpet sving

30. november 2008 af Zaga (Slettet)

Hej alle

Jeg har lavet et sidefrosøg i mit SRP om dæmpet sving, men jeg kan ikke finde ud af, hvad for noget databehandling jeg skal lave på det? Nogen der kan hjælpe?

Jeg har fundet dette link: http://www.libak.dk/difflign/differentialligninger.html, hvor dæmet sving bliver beskrevet meget kort, men jeg forstår ikke det der står om det! Nogle der kan forklare det næmere?

Og hvordan har de fundet k?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Hvilket forsøg har du lavet? Og hvad mener du med databehandling? Er det noget med at måle antallet af svingninger under forskellige betingelser, eller hvad, er lidt svært at svare på ud fra det, du skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: En dæmpet svingning er generelt en eksponentialfunktion ganget på din svingning (som oftest er en sinus/cosinus bølge). Ved at måle position som funktion af tiden burde du kunne fitte en sådan kurve til dine data og dermed finde de faktorer, du er interesseret i.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2008 af mathon

...databehandlingen skal vel på "en eller anden led"
indeholde
at

differentialligningen

                                                       f ''(t) = ω2f(t)
hvor ω er et givet positivt tal

har den fuldstændige løsning

                                                  f(t) = c1eωt + c2e-ωt ,      t € R

hvor c1 og c2 er vilkårlige konstanter

og en redegørelse for
at der findes netop én løsning, f, for hvilken fo(0) = xo og f '(0) = vo

nemlig
                                         f(t) = xo*cosh(ωt) + (vo/ω)*sinh(ωt),      t € R


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#2

Ja og så er der tre typer almindelig dæmpet, overdæmpet og underdæmpet, de fører alle til en funktion, der indeholder exp(t)


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#4

Ja blandt andet og de hyperbolske funktioner er netop defineret ved exp(x) og exp(-x)


Svar #6
30. november 2008 af Zaga (Slettet)

Jeg skal finde svingningstiden (tror jeg)?

Altså jeg har prøvet via programmet LoggerPro prøvet at se hvordan svingningen ser ud, og den aftager også eksponentialt. Derfor har jeg prøvet at fitte denne funktion: x(t)=K*exp(-A*t)*sin(C*t+D)+E (dette har gjort, fordi jeg har fundet et link, hvor det er blevet fortslået, ellers ved jeg ikke helt hvorfor), dette passede meget godt med den kurve jeg havde, og fandt så værdierne for konstanterne, og har via et andet program  - Graph - prøvet har forstå hvad de forskellige konstanter betyd for kurven, 

her har jeg fundet ud af, at K = -0,07151 --> amplituden , A=0,2732 -->ændringer i førsteaksens værdier  , C = -8,809 --> c er forskydning af grafen i forhold til førsteaksen, D=2,135 ? , E = 0,001635 --> hvor grafen ligger i forhold til andenaksen (over eller under førsteaksen)

Ellers ved jeg ikke, hvordan tallene skal forstås fysisk?

Hva mener du med eksponentialfunktion ganget på min svingning?

Da jeg ikke har fået nogen hint eller vejledning ved jeg ikke hvad det er, jeg er interesserede i!!?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Du må have noget teori at arbejde ud fra.


Svar #8
30. november 2008 af Zaga (Slettet)

Det eneste jeg har er det her, som jeg har fundet via et link, for ingen af de bøger jeg har beskriver noget med dæmpet sving:

a) Gør rede for at den dæmpede svingning kan beskrives ved differentielligningen:

                         x''(t) + k/m*x(t)+b/m*x'(t)=0    STORT spørgsmåltegn?


b) Sæt A=B/2m og C = kvadratrod((k/m)-(b^2/4m^^2))) og vis at differentielligningen kan omskrives til:

                   x''(t)+2*A*x'(t)+(A^2+C^2*x(t)=0

c) Løs denne differentielligning med begyndelsesbetingelserne x(0) = 0 og x'(0) = w.

d) Se nu på det ”kurvefit" der er lavet ved udførelsen af forsøget med funktionen

x(t)=K*exp(-A*t)*sin(C*t+D)+E

Størrelserne D og E er indført fordi kurven er forskudt i forhold til (0,0).
Fortolk hvad D og E betyder.

e) Tegn grafen for funktionen x(t) = K *exp(-A*t)*sin(C*t) med de fundne værdier af K, A og C.
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Der har du jo også nok at arbejde med. :) Prøv at tage opgaverne én af gangen og start med dem, du kan finde ud af.

I den første opgave skal du ind og overveje hvilke faktorer, der har en indvirkning på svingningen, når den er dæmpet.


Svar #10
30. november 2008 af Zaga (Slettet)

jeg har hele tiden vidst, at det var dette jeg skulle lave, men mit prolem er, at jeg ikke kan finde ud af det?

Jeg sidder nemlig samtidig med dette link: http://www.phys.au.dk/mek-termo/svingninger.pdf

 men jeg kan ikke se sammenhængen.

For nogle af problemerne beskriver de, men jeg forstår det ikke og hvordan jeg skal kombinere det med mit forsøg?


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Ah, Trolles noter fra mekanik og termodynamik. Dem har jeg også fra da jeg fulgte kurset.

Teorien ovenfor skal du selv klare dig igennem, men for forsøget er det meningen, at du skal fitte en eksponentiel funktion ganget med din svingning til dine data og dermed kunne ekstrapolere, hvilken slags dæmpet svingning, der er tale om.


Svar #12
30. november 2008 af Zaga (Slettet)

Det med at fitte har jeg gjort, som skrevet tidligere, men hvad mener du med gange min svingning?


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#12: En udæmpet svingning kan beskrives ved en cosinuskurve. En dæmpet svingning er en cosinuskurve ganget med en aftagende eksponentialfunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #14
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Start ud fra dæmpningskraften på systemet -cdy/dt, hvor c er en dæmpningskonstant, se derefter på de kræfter der virker på det legeme, du undersøger, brug derefter Newtons lov for accelerationen:

m*d2y/dt2=-k*y-c*dy/dt her er et eksempel med et legeme, der hænger fra en fjeder frit i den ene ende, mens en dæmpning er ført ned i en vandskål, så får du din differentialligning md2y/dt2+cy=0 Bevægelsen er nu dækket af den type differentialligninger med konstante koeffecienter. Find så den karakteristiske rod i ligningen λ2+c/mλ+k/m=0. Der er tre muligheder for løsning afhængig af diskriminanten for denne 2. gradsligning, der giver h.h.v. overdæmpning, underdæmpning og kritisk dæmpning. I første tilfælde er løsningen y(t)=c1exp(λ1*t+c2*exp(λ2)*t

Det er en længere historie, der fylder god 20 sider A4, hvis jeg skal forklare blot noget af det, så det må du prøve at klare dig med


Svar #15
30. november 2008 af Zaga (Slettet)

Og det er mening jeg selv skal opstille den cosinus kurve ?

Undskyld jeg er så besværlig, men jeg er virkelig, virkelig irriteret når jeg bliver sat til noget jeg ikke kan finde ud af og når jeg ikke kan få hjælp! Og jeg prøver virklig..


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#15: Nej. Den skal du fitte dig til. :)


Skriv et svar til: Dæmpet sving

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.