Fysik

Virkningsgrad

04. december 2008 af nitten mc (Slettet)

Hey

Vi sidder i lortet til halsen, vi skal aflevare en fysik rapport søndag, og har brug ligningerne til udregning af virkningsgrad på; en el-kedel, en el-kogeplade og et el-modstandslegme? En hver hjælp er brugbar, da vores lærer ikke kan forklare det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

I skal starte med at beregne kogepladens modtagne energi (arbejdet pr tidsenhed=effekten), den står i brochuren. Så varmer I en kedel vand op med en bestemt mængde vand i, for eksempel 1 liter. Når vandet koger, så ved I, hvor meget energi, der er brugt til at koge vandet ud fra formlen:

mvand*Cvand*(100 oC - Tstue) = Modtagen energi (lad os kalde den E1

Så finder I forholdet mellem den af kogepladen modtagne elektriske energi (E2) og den af vandet nødvendige energi til at få det op fra stuetemperatur til de 100 oC. Forholden mellem E1 og E2 er virkningsgraden, der eventuelt (og som regel) skrives i procent, altså E1/E2 * 100%. I skal tænke på, at der går elktrisk energi (omdannet til varmeenergi) tabt til komfuret og køkkenet m.m.

Håber I kan komme i gang nu og selv se jer ud af resten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

I skal starte med at beregne kogepladens modtagne energi (arbejdet pr tidsenhed=effekten), den står i brochuren. Så varmer I en kedel vand op med en bestemt mængde vand i, for eksempel 1 liter. Når vandet koger, så ved I, hvor meget energi, der er brugt til at koge vandet ud fra formlen:

mvand*Cvand*(100 oC - Tstue) = Modtagen energi (lad os kalde den E1, cvand er vandets specifikke varme (står i jeres fysikbog) og mvand er mængden (brug kubikcentimeter)

Så finder I forholdet mellem den af kogepladen modtagne elektriske energi (E2) og den af vandet nødvendige energi til at få det op fra stuetemperatur til de 100 oC. Forholden mellem E1 og E2 er virkningsgraden, der eventuelt (og som regel) skrives i procent, altså E1/E2 * 100%. I skal tænke på, at der går elktrisk energi (omdannet til varmeenergi) tabt til komfuret og køkkenet m.m.

Håber I kan komme i gang nu og selv se jer ud af resten. Og husk nu altid at skrive enhederne med.


Svar #3
04. december 2008 af nitten mc (Slettet)

 Tak, det hjalp virkeligt at få nogen direkte forklaringer på.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

jeg skrev det to gange, somme tider skal man have en ting at vide et par gange, før man forstår - det skulle jeg også af og til, just a joke!

Jeg kom til at trykke to gange. Så fej bare lortet væk og smil igen, det er snart Jul..


Skriv et svar til: Virkningsgrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.