Matematik

Underrum

04. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Hej alle i kloge hoveder.

Jeg søger lidt hjælp til en matematik opgave omhandlende underrum, basis osv. indenfor lineær algebra.

Opgaven det drejer sig om har jeg smidt op på peecee.dk

A og B delen: [url=http://peecee.dk/upload/view/143201]A og B[/url]

C og D delen:  [url=http://peecee.dk/upload/view/143202]C og D[/url]

I opgave A har jeg at, 'En ikke tom delmængde U delmængde V kaldes for et underrum hvis flg. to betingelser er opfyldt'

U1: Hvis x tilhører U og lambda tilhører R, gælder lambda ganget med x tilhører U

U2: Hvis x,y tilhører U, gælder x + y tilhører U

I opgave B har jeg at, 'En bijektiv lineær afbildning f: U ind i V kaldes for en isomorfi fra U til V. To vektorrum U og V kaldes isomorfe, hvis der findes en isomorfi fra U til V'

Altså jeg kan godt forstå definitionerne og sammenhængen, men jeg kan ikke argumentere for det matematisk.

Er der nogen der kan hjælp? Evt. også med opgave C og D


Svar #1
04. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Jeg kunne tilsyneladende ikke bruge [url] kommandoen, men linket står der i hvert fald :)


Svar #2
04. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

Her som JPEG filer..

A og B delen: http://peecee.dk/upload/view/143218

C og D delen: http://peecee.dk/upload/view/143219


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. december 2008 af dara.online (Slettet)

ad a) Klart at Poln(R) er en ikke tom delmgd af Pol(R). For f(x)=∑i≤naixi, g(x)=∑i≤nbixi ε Poln(R) og λ,μ ε R er λf(x)+μg(x)=Σi≤n (λai+μbi)xi et polynomium af grad højst n, dvs. λf(x)+μg(x) ε Poln(R) ... altså er Poln(R) et UR af Pol(R)

ad b) Vis φ er lineær, surjektiv og injektiv. ... dette viser at dim(Poln(R))=dim(Rn+1)=.....

ad c) Brug at φ (fra b) er en isomorfi og kig på φ(ej), hvor {e1,...,en+1} er den sædvanlige basis for Rn+1

ad d) her må du selv have et gæt :-)


Svar #4
05. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Dit svar til opgave er jo netop den def. og de to betingelser jeg har skrevet længere oppe. Har jeg ret?


Svar #5
05. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Og med dine summationstegn efterfulgt af i mindre end lig med n, mener du summeret over alle de i'er der er mindre end eller lig n?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. december 2008 af dara.online (Slettet)

#4 ja

#5 ja ... f(x)=a0+a1x+a2x2+...+anxn=∑ni=0aixi=∑i≤naixi ... sidstnævnte er nemmest at skrive og ser "pænest" ud herinde


Svar #7
06. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Okay. 

I opgave c har jeg at for f(x) = ∑i≤n a^i x^i

gælder

f(lambda x) = ∑i≤n (lambda a^i) x^i = ∑i≤n (a^i x^ i) lambda = lambda f(x) og derfor må phi være lineær.

Er det korrekt?


Svar #8
06. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

 Nej det kan ikke være rigtigt. Jeg kan virkelig ikke komme videre med opgave c. Du må MEGET gerne hjælpe mig lidt igen:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. december 2008 af dara.online (Slettet)

#8 Når {e1,...en+1} er en basis og φ er en isomorfi er {φ(e1),...,φ(en+1)}  en basis.

Beregn φ(ej)= ..........


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2008 af dara.online (Slettet)

#7 du mener vel opg b?

Læs a=(a0,…,an) som søjlevektoren i Rn+1.
Med vilk. a=(a0,…,an),b=(b0,…, bnRn+1 og λεR er
φ(λa)= φ(λa0,…, λan) = ∑i≤n λaixi = λ∑i≤n aixi = λφ(a0,…, an) = λφ(a)
φ(a+b)= φ(a0 +b0,…, an +bn) = ∑ i≤n (ai +bi)xi = ∑ i≤n aixi+∑ i≤n bixi = φ(a0,…, an)+ φ(b0,…, bn) = φ(a)+φ(b)
hvilket viser at φ er lineær :-)


Svar #11
07. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

#10  Ja selvfølgelig :)

Kan du evt. hjælpe mig lidt mere udførligt i opgave C? Her kan jeg virkelig ikke kommge igennem


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. december 2008 af dara.online (Slettet)

#11 med ej=(0,...,0,1,0,...,0) [ et 1'tal på j'te plads og 0 ellers] er φ(ej)=xj-1, hvorfor {1,x,x2,...,xn} er en basis for Poln(R) da {e1,...,en+1} er en basis for Rn+1

... jeg går udfra du kender resultatet/sætningen "når {bi} er en basis og ψ er en isomorfi er {Ψ(bi)} en basis" ...


Svar #13
09. december 2008 af Hyvensten (Slettet)

Den kender jeg godt ja. Fandt den også i bogen efterfølgende.. Man kunne nemlig går to veje i den her opgave. Enten kunne jeg løse b først og vise at det er en isomorfi, eller også kunne jeg løse c først og vise det er en basis. 

De følger sådan lidt af hinanden :)

Du skal i hvert fald have tusind tak for indsatsen og din hjælp!


Skriv et svar til: Underrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.