Matematik

opg 4.035

24. oktober 2004 af andreasc (Slettet)
jeg har problemmer med at komme frem til et resultat i opg 4.035 b. i eksamensopgave bogen.

den lyder sådan her:

50 = 100 • e^(0,0005 • (1-x)-0,000867 • (1,0914^(x) – 1,0914))

har en ide om jeg skal have ln i brug, men når jeg gør det, kan jeg ligesom ikk komme videre.

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

yes, du skal bruge ln. tag ln på begge sider, og du får
ln(50)=ln(100 • e^(0,0005 • (1-x)-0,000867 • (1,0914^(x) – 1,0914))) =

ln(50)=ln(100)+ln(e^(0,0005 • (1-x)-0,000867 • (1,0914^(x) – 1,0914))) =

ln(50)=ln(100)+ (0,0005 • (1-x)-0,000867 • (1,0914^(x) – 1,0914))*ln(e) =

ln(50)=ln(100)+ (0,0005 • (1-x)-0,000867 • (1,0914^(x) – 1,0914)) =


Så løser du bare for x

Svar #2
24. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

ja, så langt så godt. det samme fik jeg også regnet det til, men hvordan kan jeg få X ned i (1,0914^(x). for har svært ved at finde X umiddelbart her fra.

håber på at få noget hjælp. på forhånd tak.

Svar #3
24. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

ingen med tid til overs som vil hjælpe mig ? :(

Svar #4
25. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

:(

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

Du er sikker på at der ikke er nogle andre oplysninger til opgaven?
For umiddelbart, kan jeg ikke se hvordan den kan løses.

Svar #6
25. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

ja, jeg er sikker

kunne man ikk umiddelbart sætte det hele i Ln igen, for så kan man få den i X ned ?

bare en ide

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2004 af iB (Slettet)

Det lyder som en god ide! Tag dog først og reducer lidt mere, så at du slippe for at tage ln til en sum...

Svar #8
25. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

ok nu får jeg :

Ln(½) = 0,001446 - 0,0005X - 0,000946^X

hvad så nu ?

Svar #9
25. oktober 2004 af andreasc (Slettet)

jeg ved den skal give 75,8
men ved ik hvordan man kommer frem til det.

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2004 af Damon (Slettet)

Hvis du sætter 75,8 ind på x's plads på højre side giver det i hvert fald ikke ln½ - altså, hvis resultatet du siger er rigtigt, har du forkortet forkert...

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2004 af allan_sim

Vendingen "Løs" i eksamensopgaver betyder ikke altid, at den skal løses eksakt. Jeg citerer fra undrvisningsvejledningen (se foran i eksamensopgavehæftet):

"Ved formuleringen 'løs ligningen' vil der være metodefrihed, og ligningen kan fx løses grafisk, ved at gætte eller ved at anvende fx Solve eller Trace. I alle tilfælde kræves der en argumentation for, at hele løsningsmængden er bestemt"

Skriv et svar til: opg 4.035

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.