Fysik

Dimensionering af en bjælke.

07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

Hej.

Jeg sidder fast i min opgave her.. Jeg skal dimensionere en bjælke således at nedbøjningen ikke overskrider 1/500 af spændvidden .

Betingelser:

-Bjælken er simpelt understøttet i begge ender

- Bjælken er af limtræ, med elasticitetsmodul på 9600 N/mm2

- p = 1,5 kN/m

- L = 9000 mm

- umax = ((1/500) * 9000mm) = 18mm

Jeg har fundet frem til ligningen til opgaven: umax = (5 * p * L4) / (384 * E * I) Denne ligning skulle efter sigende kunne bruges til at beregne den maksimale nedbøjning for simpelt understøttet bjælke.

Så ombøber jeg ligningen : I = (5 * p * L4) / (384 * E * umax)
Men når jeg sætter værdierne ind I = (5 * 1,5 N/mm * (9000mm)4) / (384 * 9600 N/mm2 * 18mm)
får jeg et vanvittigt inertimoment på 741.577.148 mm4

Det giver en, synes jeg, alt for stor bjælke til at bære den kraft..

Nogen der kan hjælpe mig på vej her?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Kunne du ikke prøve at starte med at bruge MKS-systemet konsekvent, jeg har på fornemmelsen, at din fejl ligger i enhederne. Desuden, hvad står 5-tallet for, er det enhedsløst? Ved meget små belastninger gælder i øvrigt Hookes lov, så σ=E*ε, hvor E er elasticitetsmodulet., σ kraften pr. længdeenhed og ε den relative længde. 


Svar #2
07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

Hej Erik.

Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med MKS-systemet. Er det fordi du vil have jeg skal bruge meter og kilogram i stedet for?

Opgaven lyder helt konkret: Dimensionér en bjælken således, at nedbøjning ikke max bliver (1/500) af spændvidden.

Jeg har vedhæftet et billede af den ligning jeg tror jeg skal bruge

                                                             umax = (5 * p * L4) / (384 * E * I)

Hvor:

umax er nedbøjningen

5 er en kontant, og den er enhedsløs

p er belastningen som er opgivet til 1,5kN/m, og for at få det i mm, må det være sammen som 1,5 N/mm ikke sandt????

L er længden, eller spændvidden om du vil, opgivet til 9000mm

384 er også en kostant uden enheder

E er elaticitetsmodulet som er opgivet til 9600N/mm2

I er inertimomentet for tværsnittet af bjælken. Og inertimomentet af et værsnit har enheden mm4 Og det er så dette inertimoment jeg skal finde for at kunne dimensionere ligningen ud fra en en anden ligning der siger:

Irektangel = (1/12) * b * h3
 

Jeg håber det gav et skarpere billede af hvad det er jeg skal. Umiddelbart fejler mine enheder ikke noget, da jeg får resulstatet i mm4. Jeg forstår ikke hvad du vil bruge hookes lov om her, når vi snakker om nedbøjning?  Hjælp mig lidt..


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

OK, når du skriver nedbøjningen, så forstår jeg det sådan, at kraften på bjælken ikke må være større, end at bjælken afviger mere end 1/500 gange de 9000 mm. Jeg regner det igennem, når jeg får lidt mere tid, sidder med 117 opgaver. Og jo, men så brug cgs-systemet, altså centimeter og kilogram, det er vel også mere relevant her.


Svar #4
07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

Kraften p er på forhånd givet til 1,5kN/m, (som jeg antager må være det samme som 1,5N/mm, for at få det hele i mm?) så jeg skal sikre mig at inertimomentet bliver tilstrækkeligt stort, så nedbøjningen ikke overskrider (1/500) * 9000 = 18mm

I det tilfælde omskriver jeg ligningen fra umax = (5 * p * L4) / (384 * E * I)   til =>

                                                                                 I = (5 * p * L4) / (384 * E * umax)
 

Så det er ikke kræften der skal bestemmes, men inertimomentet.. Kan du se det for dig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Kan du ikke lige selv udregne inertimomentet: I = 1/12 * M * (a2 + b2), hvor a og b er rektanglet sider?


Svar #6
07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

inertimomentet er et tværsnit, dvs det er masseløst. Går ud fra den "m" er massen?

Kig selv på enhederne (1/12) * mm * mm3 = mm4


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

har lige regnet på det og får samme resultat som du gør i #1, ved ikke, hvad der er galt, husker ikke den ligning, du har skrevet for umax


Svar #8
07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

okay.. Så er jeg åbenbart ikke helt galt på den.. Vi er enige om at kraften p kan udregnes som: 1,5kN/m = 1500N/m * længden = 1500 * 9 =13500 N. Det svare til 1350 kilogram. Bare for at sætte til op mod noget vi kan forholde os til. Vil du ikke også at det er for voldsom en bjælke til 1350kg?


Svar #9
07. december 2008 af GreenDK (Slettet)

Det skal siges at ligningen stammer fra bogen "Teknisk Styrkelærer" og har ikke decideret noget med fysik at gøre. Så hvis ikke man har haft Styrkelærer som fag, så er det nok ikke noget man kender noget til..


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Altså 1,5 kN/m er ikke lig 1500 N/m*længden, du er nødt til at skrive enhederne konsekvent hver gang ellers kan jeg ikke finde ud af det.

1500 N/m * 9 m = 1350 N, og ja hvis vi taler om begrebet "weight" så svarer det til tyngdekraften på 1350 kg cirka. Og inertimomentet måles i kg*m2

Der er et eller andet med enhederne, som jeg sagde først, jeg opgiver. Prøv at spørge Peter Lind, det er næsten 40 år siden jeg havde statik.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. februar 2009 af Geoman27 (Slettet)

Hej

Nu ved jeg ikke om der er svaret på det, men denne formel:

umax = (5 * p * L^4) / (384 * E * I)


(5*Last i kN*længde i meter i fjerde) / (384*E*I)

Lav ikke om på længden, da den er i fjerde og man ikke bare kan lave det om til mm.
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. februar 2009 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:bjælkedimensionering.doc

Skriv et svar til: Dimensionering af en bjælke.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.