Matematik

Ortogonale tangenter.

07. december 2008 af Alloo (Slettet)

SIdder med en opgave der lyder:

Vis, at linjerne med ligningerne

y=2-2x og 4x-8y+1=0

er ortogonale tangenter til parablen med ligningen y= -1/2x2. Beregn koordinaterne til røringspunkterne.

Til det første spørgsmål, der kan de jo bare tegnes ind, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2008 af Daniel TA (Slettet)

illustrerer du kun situationen. Du viser det ikke. Vis at de to linjer er ortogonale.


Svar #2
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

er der ikke noget med at såfremt de to linjer er ortogonale er (et eller andet)=-1?


Svar #3
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

a1*a2=-1?


Svar #4
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

Jep de er ortogonale, idet:

1/2*-2=-1

Sp mangler jeg at finde koordinaterne til røringspunkterne..


Svar #5
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

Anyone? Det haster lidt...


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. december 2008 af mathon

#2

...jo produktet af deres hældningskoefficienter...


Svar #7
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

Super!

Så mangler jeg at finde røringspunkterne, hvordan gøre jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2008 af mathon

f '(x) = 2

f '(x) = -(1/2)


Svar #9
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

#8

Jeg antager at det er x koordinaterne altså x1 og x2?

Jeg har ingen anelse om hvordan jeg finder røringspunkterne...


Svar #10
07. december 2008 af Alloo (Slettet)

Og hvor fik du egentlig tallene i #8 fra? Er det hædlningerne? Isåfald skal 2 da være -2 eller?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. december 2008 af mathon

korrigeret:

1) f '(x) = -2

2) f '(x) = 1/2
 

f '(x) = -x

1) -xo = -2
    xo = 2

2) -xo = 1/2
    xo = -(1/2)

 


Skriv et svar til: Ortogonale tangenter.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.