Matematik

Bevis RSA (kryptering)

07. december 2008 af shafh (Slettet)

Hej. Jeg sidder og er igang med min RSA-opgave hvor jeg arbejder med RSA-kryptosystemet.

Problemet er at jeg rigtig gerne vil bevise at systemet virker. Derfor sidder jeg og læser et bevis i en bog. Problemet er at jeg har lidt svært med at forstå beviset, selv om det jeg ikke forstår, kun er 2 linjer. Derfor håber jeg at der er nogen som kender til RSA som kan hjælpe mig med at forklare følgende så jeg forstår.

m er kildeteksten, e er enkrypterings nøglen, d er dekrypteringsnøglen og n er lig (q*p) hvilket krypteringen er lavet ud fra. Her er det jeg ikke forstår:

Antag (m, n) = 1: Ifølge eulers sætning er:

med (mod n) ≡ med (mod φ(n)) (mod n)

Eulers sætning kan læses her:

http://da.wikipedia.org/wiki/Eulers_s%C3%A6tning

Og sætningen vi beviser er med (mod n ) =  m

Hvordan kan det passe?


Svar #1
07. december 2008 af shafh (Slettet)

*SRP opgave laver jeg selvfølgelig. Ikke RSA opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2008 af JacobJensen (Slettet)

Slettet

Svar #3
07. december 2008 af shafh (Slettet)

Altså Jacob, jeg har skrevet fuldstændig af fra bogen af. Hvad mere skulle du mene ud fra det, at jeg "ikke forstår" og ikke vil indrømme? Jeg har selvfølge ikke skrevet hvordan RSA fungerer, og hvad Eulers totientfuntion fungerer, den ville jeg håbe at i allerede kender til den, da dette indlæg ellers jo ville blive en rigtig stor opgave at skrive :) . Men okay, m er ikke kildetesten, men kildeteksten omskrevet til tal. Men det er stadig m der skal krypteres.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2008 af JacobJensen (Slettet)

Hvor meget talteori har du haft?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2008 af Fritzner (Slettet)

 Hejsa...

Hvilken bog har du fat i? Jeg skriver nemlig om det samme, og som jeg kan se står der et bevis i bogen (lidt skjult) :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2008 af JacobJensen (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. december 2008 af Fritzner (Slettet)

 Rolig nu Jacob dreng :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2008 af JacobJensen (Slettet)

:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. december 2008 af Fritzner (Slettet)

Nå jeg må nok heller smutte på opfordring hehe :)

Får du brug for det kan beviset ses på side 91 i bogen kryptologi af Peter Landrock og Knud Nissen af forlaget Abacus.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. december 2008 af DennisDeH (Slettet)

Tag dig ikke af Jacob, han er vist bare mindre socialt handicapped :)


Svar #11
08. december 2008 af shafh (Slettet)

Hold da op hvor vi hakker :)

Fritzner ej gå ikke. Jeg sidder nemlig med Kryptologi af Peter Landrock og Knud Nissen. Beviset jeg prøver at forstå er på side 105.

Men ja eulers sætning er gennemgået på side 91, så kan være svaret ligger der. Ved har bare ikke lige fundet det.

Hvis du også skriver SRP om krypteringer og RSA, vil jeg rigtig gerne høre fra dig, om hvordan du takler problemstillingen i din SRP opgave. :)

Vedrørende Jacobs spørgsmål, så har jeg læst talteori afsnittet i min bog igennem, så de generelle sætninger har jeg forstået. Men altså der er altid henvisninger til talteorien i bogen så har svært med at forestille mig at der er benyttet noget teori som ikke er henvisninger til.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Fidusen er, at ed≡1 mod φ(n), og derfor bliver sidste udregning som følger:

med ≡ med (mod φ(n)) (altsammen modulo n) ifølge Eulers sætning, men da ed (mod φ(n)) giver 1, får man så

med (mod φ(n))  ≡ m1 = m (igen modulo n).

Hvis det ikke giver mening, kan jeg evt. indføre en lidt mere overskuelig notation ved at skrive det som LaTeX, men hvis dette hjalp, er der jo ingen grund til det.

#2 Du er bare en triviel joke, der bliver dårligere og dårligere for hver gang, den bliver fortalt. Jeg har hørt den for tit nu...


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. december 2008 af School-Girl (Slettet)

#10 Du er handicapped din taber !


Svar #14
08. december 2008 af shafh (Slettet)

Fluen på væggen:

Hvorfor medfører ed≡1 mod φ(n) at med ≡ med (mod φ(n))

Ahh. Jeg er sku stadig lidt i tvivl. Please fortsæt lige lidt endnu med at hjælpe mig. Jeg SKAL bare forstå der her.

#10, #13 og #6: Be good friends.


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. december 2008 af *Miss-Anne* (Slettet)

I skal være gode ved hinanden herinde!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Det gør det heller ikke. Udsagnet med ≡ med (mod φ(n)) er Eulers sætning. At ed≡1 mod φ(n) giver os sidste trin i udregningerne - du kan se hvordan jeg erstatter ed (mod φ(n)) med et 1-tal i sidste udregning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. december 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#15 Vi er meget søde ved hinanden, det lover jeg. Jeg vil f.eks. supplere jeres viden med at det hedder "handicappet" med "t" til sidst, og at det ifølge ny dansk retsskrivning er tilladt at bruge "k" i stedet for "c" i dette ord ;)


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. december 2008 af *Miss-Anne* (Slettet)

Slettet

Svar #19
08. december 2008 af shafh (Slettet)

Hmm nærmer mig.

Men hvorfor er med (mod φ(n)) ≡ m1

Efter det der står i min bog siger Eulers sætning at aφ(n) ≡ 1 (mod n)


Svar #20
08. december 2008 af shafh (Slettet)

Tror jeg kan præciserer mig lidt.

Hvorfor medfører ed≡1 mod φ(n) at ed (mod φ(n))


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.