Fysik

Dæmpede svigning

12. december 2008 af yve (Slettet)

Hej.

Jeg er igang med min srp, der handler om svigninger. I henhold til det har jeg lavet et forsøg, hookes lov, om udæmpede svingninger.

Nu er jeg nået til der, hvor jeg fortælle at matematikken ikke tager hensyn til den virkelige verden, men kun den ideele. jeg vil derfor godt nævne dæmpede svigninger.

Men hvor meget skal jeg have med? (jeg har ikke lavet forsøg med dæmpede svigninger.)

jeg ved slet ikke hvordan jeg skal begynde med dette og hvor meget jeg skal gå i dybden. skal jeg bare nævne formlen?eller?

hva sys i?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2008 af matmatic (Slettet)

 svigninger? Mener du svingninger?


Svar #2
12. december 2008 af yve (Slettet)

ups!

ja svingninger.

bør jeg nævne med de 3 tilfælde? det med d<o, d>0 og d=0, eller er det for meget?


Svar #3
12. december 2008 af yve (Slettet)

Somebody???


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2008 af mathon

...for at forstå komplicerede fysiske fænomener har fysikeren i erkendelseskampen ofte behov for tankeforenklende idealtilfælde
dvs.
bevidst forenklede ligninger, som beskriver et idealtilfælde.
Denne idealisering skaber til gengæld matematisk overskuelig enkelhed og fysisk fænomenforståelig klarhed.

Når forståelsen af idealtilfældets ligninger har skabt kognitivt overblik, kan fysikeren "udbygge" ligningerne til en mindre ideel virkelighedsbeskrivelse.

Det er fysikeren, som styrer brugen af matematikken i overensstemmelse med sit eget kognitive erkendelsesniveau og ikke "matematikken der ikke tager hensyn til den virkelige verden, men kun den ideelle"


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2008 af mathon

dæmpet svingning:


                                                    x(t) = A*exp(-λt)sin(ωt+φo)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2008 af mathon

måske kan noget "brugbart" findes
i
http://peecee.dk/upload/download/144319


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2008 af mathon

korrektion

                                         x(t) = A*exp(-λt)sin(μt+φo)

                                                                                          hvor μ = √(ω2 - λ2)             


Svar #8
14. december 2008 af yve (Slettet)

ja, jeg har fundet ud af at en dæmpet svigning beskrives ved formen: x(t) = A*exp(-λt)sin(μt+φo) og jeg har også fundet ud af at der er 3 løsninger afhængigt af om der er tale om en underdæmpet, kritisk dæmpet eller overdæmpet svingning. Jeg har fundet løsningen på de 2 første, men den sidste kan jeg simpelthen ikke finde i nogle af mine bøger!

Er der nogle der ved hvad løsningen til den overdæmpet svingning er? Jeg skal bare have formlen, ikke noget bevis.

#4 det lyder meget interessant. Vil du ikke uddybe lidt mere? Jeg villle nu sige at matematikken beskriver den fysiske idealiseret verden, uden at tage hensyn til de divergenser, der nu er i virkeligheden. Et eksempel kunne være det forsøg jeg har lavet: Hookes lov. Forsøget gik i al sin enkelthed ud på at få en fjeder til udføre svingninger. Hookes lov udtrykker at fjederen vil blive ved med at udføre svingninger. Men alle og enhver ved jo, at når man sætter en fjeder til at udføre svigninger, så vil svigninger med tiden blive mindre og mindre og til sidst gå helt i stå. Her kan vi se at Hookes lov ikke er i helt overensstemmelse med virkeligheden, men den giver alligevel et godt billede af virkeligheden. og de her modeller er jo gode at have som udgangspunkter.


Skriv et svar til: Dæmpede svigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.