Matematik

Den stumpe vinkel

03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

Jeg har fået en opgave omhandlende vektorregning for, hvor en femkant, ABCDE, er udspændt mellem punkterne:

A (-3, -2)

B (2, -1)

C (3, 2)

D (-1, 5)

E (-5, 1)

Her skal jeg så finde dem stumpe vinkel(over 90 grader)mellem diagonalerne AC og BE, men er jeg ret usikker på fremgangmåden..Personligt vil jeg tage udgangspunkt i en af relationerne.. håber i kan hjælpe(gerne med nogle formler), på forhånd tak :-)

Er I i tvivl, kan I evt. tegne femkanten op.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2009 af ibibib (Slettet)

a·b = |a||b|cos(v), hvor a og b er diagonalerne. (der mangler vektorstreger)


Svar #2
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

tak, men hvorhenne mangler der vektorstreger.?

for jeg har kun udregnet vektorerne imellem D og E, samt imellem D og C i opgaven forinden..


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2009 af ibibib (Slettet)

I #1 mangler der vektorstreger.


Svar #4
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

nå okay, så skal jeg altså bare bruge den formel, når jeg har fundet vektorstregerne for de to vektorere, som den stumpe vinkel befinder sig imellem ?


Svar #5
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

nu har jeg fundet a(6,4) og b(-7,2)..

skal jeg så bare prikke dem sammen, eller måske bruge afstandsformlen ?..den formel forvirrer mig :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Fint.

Du skal jo bruge den formel jeg skrev i #1.


Svar #7
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

ja, men jeg har jo ikke cos(v) ? skal jeg så isolere eller hvad ?.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Det er v som du skal beregne. Ja, du skal isolere cos(v) og derefter v.


Svar #9
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

nå okay, så er jeg med..tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu har jeg tegnet det op, og så vidt jeg kn se, skal du forlænge AC og BE, finde skæringspunktet mellem dem og bruge funktionen angle i Mathcad


Svar #11
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

ja, forlænge dem..har jeg også gjort..

men dumme jeg har ikke anskaffet mig Mathcad endnu, så har du evt. nogen beregninger derfra, jeg kan 'låne'..


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå men det kan jo nås endnu, det er jo et ret dyrt program, men når du ikke har det, så nytter det jo ikke så meget at fortælle, hvad man gør, men princippet er, hvis vinkel b er større end vinklel a, så er forskriften, at du siger "angle (x1,y1)-angle (x2,y2)=", hvor den sidste er den største af vinklerne. Det er vinklerne set i forhold til x-aksen, eller en linie parallel hermed.


Svar #13
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

ja sagtens, eftersom min skole giver programmet til alle dens elever :)

det lyder principielt meget rigtigt, men har et andet stykke som du måske kan regne ud i mathcad for mig af samme grunde:

cosv = cos-1(34/(√(34)√(68)))

mangler nemlig kun dette stykke til afleveringen på mandag..på forhånd tak, Erik..


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

står begge kvadratrødder nede under brøkstregen?


Svar #15
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

ja, for det er jo formlen for beregning af vinklen mellem to egentlige vektorer..


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

For en ordens skyld, hvis andre skulle læse med, så konverterer man fra radianer til grader ved at multiplicere med π/180 og fra grader til radianer ved at multiplicere med 180/π.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

så bliver det i Mathcad acos(34/(√34*√68)) = 0,785 radian = 45o


Svar #18
03. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

okay, det passer jo nogenlunde men skitsen, ikke sandt ?

Mathcad er et genialt software-program..


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#18

enig, jeg er som sagt meget glad for mit, det kan en masse især med den lineære algebra


Skriv et svar til: Den stumpe vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.