Fysik

lysstyrke .. hjælp

13. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

Heej allesammen.
sidder med en fysik opgave, som jeg håber i kan hjælpe med (;

opgaven:

forestil dig, at man har opdaget en type Ia supernova i en fjern galakse og målt den tilsynladende lystsyrke til ; 1,1 * 10^-14 W/m^2.

efter at have fulgt lyskurven i nigle uger beregner forskerne supernovaens absolutte lysstyrke til at være
2,0*10^37 W.

a) hvormange lysår ligger galaksen fra os?
b) hvor hurtigt bevæger den sig væk fra os, hvis den følger Hubbles lov?

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt sammenhængene imellem tilsyneladende og absolut lysstyrke sammen med afstanden - du burde kunne slå det op i din bog.


Svar #2
13. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

#1: Til a) skal jeg da bruge den tilsynladende formel: l = L / 4Π * r^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det var en mulighed. Er det bolometriske størrelsesklasser, du arbejder med eller er det lysstyrke?


Svar #4
13. januar 2009 af Mette40 (Slettet)


#3: det er lysstyrke (:

l = L / 4Π * r^2

l = 1,1 * 10^-14 W/m^2. / 4Π * r^2

... men hvad er r^2 i dette tilfælde?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Så er det korrekt formel. r er afstanden til supernovaen.


Svar #6
13. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

l = 1,1 * 10^-14 W/m^2. / 4Π * 2,0 * 10^37 W = 4,38 w/m^2

kan dette så passe?

til spørgsmål b) skal der så bruges den absolutte lystryke formel?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Nej, det er ikke korrekt. Hvad er de forskellige symboler i formlen l = L/(4*pi*r^2)?


Svar #8
13. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

L er lysstyrken .. og r^2 er afstanden ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Ikke helt - r er afstanden. Hvad er lille L?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. februar 2016 af ZoopV8 (Slettet)

a) Hvor mange lysår ligger galaksen fra os?

l=\frac{L}{4\pi*r^2}

Du har at:

l=1,1*10^{-14} \frac{W}{m^2}

og at:

L=2,0*10^{^37} W

Du skal blot indsætte l og L og isolere r fra udtrykket.

b) Hvor hurtigt bevæger den sig væk fra os, hvis den følger Hubbles lov?

Hubbles lov: v=H_0 *r

H_0  er en konstant som er givet ved: H_0=\frac{22\frac{km}{s}}{Mly}

Du skal blot indsætte r fra opgave a) og konstanten H_0.

Vh
Zoop


Skriv et svar til: lysstyrke .. hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.