Fysik

Protonstråle

16. januar 2009 af XStefan (Slettet)

God fredag alle sammen :D ,
Jeg er igang med en fysik opgave og har lige et spørgsmål for at høre om jeg har den opfattet korrekt.

Opgaven lyder som følger:

En protonstråle sendes fra en accelerator ind mod et tyndt guldfolie (target) med en masse på 12,5 mg. Protonernes energi er 1,5kevV = 2,4*10^-16J.

Hvilken accelerationsspænding er nødvendig for at protonerne kan opnå denne energi?

og det jeg vil gøre er at tage newtons formel for acceleration F = M * A isolere A dvs.
2.4*10^-16 J = 1.67*10^-24 (protons vægt) * A  og lidt regning og så få 1.44 * 10 ^8 m / s i acceleration.

men så tænker jeg lidt at der står accelerationsspænding og  det jeg finder er bare acceleration, så er der forskel eller er det kært barn har mange navne forekomst ? :/

På forhånd tak for hjælpen,

Stefan.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har for det første ikke regnet korrekt. Hvad du angiver er en hastighed og ikke en acceleration. For det andet, så sætter du energien lig kraften, og det er også forkert. Jeg ved ikke lige, hvor du har fået den der idé fra, men den er så absolut forkert.

Du skal finde den spænding, altså det antal volt, som protonerne skal accelereres over for at opnå en kinetisk energi på 1,5keV.


Svar #2
16. januar 2009 af XStefan (Slettet)

D.v.s formlen  Delta E = U * q  ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Jepper.


Svar #4
16. januar 2009 af XStefan (Slettet)

så hvis jeg har forstået det rigtigt.

Protonens ladning = 1,6021 × 10-19 C

så E må være = 1,5 KeV = 2,4 * 10^-16

og U = (lidt regning) = 1499 volt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Jepper. :) En god huskeregel: Hvis du skal have en proton med en energi på x keV, så skal den accelereres over x kV.


Svar #6
16. januar 2009 af XStefan (Slettet)

Okay, Jamen det takker jeg for :D
Var lidt rundt på gulvet med den opgave :P og ja, det lyder som en god huskeregel ;)


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Huskereglen gælder forresten også være en elektron. ;)


Svar #8
16. januar 2009 af XStefan (Slettet)

cool, takker :D


Skriv et svar til: Protonstråle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.