Fysik

Kogeplade og svømmebassin

16. januar 2009 af HeineforLife (Slettet)

1) En kogeplade med effekten 1500 W kan opvarme 1,2 L vand 80 grader celsius på 6 minutter. Beregn nyttevirkningen.

2) Et svømmebassin er 12 m langt, 6 m bredt og 2 m dybt. Det skal opvarmes fra 17 grader celsius til 25 grader celsius med et varmelegeme på 5000 W. Hvor lang tid tager det, når der regnes med en nyttevirkning på 100 %?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2009 af mathon

1)
    Pnytte = m*cΔT = (1,2 kg)*(4186 J/(kg*K))*(80 K)

    Ptilført = (1500 J/s)*(6*60 s)

    η = Pnytte/Ptilført

    ..................
2)
    ΔEindre = m*c*ΔT


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2009 af mathon

m*cΔT   →   m*c*ΔT


Svar #3
16. januar 2009 af HeineforLife (Slettet)

Hvordan udregner man 2)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2009 af mathon

P*t = m*c*ΔT = V*ρ*c*ΔT

t = V*ρ*c*ΔT/P = (12*6*2 m3)*(1000 kg/m3)*(4186 J/(kg*K))*((25-17) K)/(5000 J/s)


Skriv et svar til: Kogeplade og svømmebassin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.