Fysik

konditallet

21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Jeg aner simpelthen ikke hvordan denne opgave skal besvares:

Den svenske fysiolog Per Oluf Åstrand  har udviklet en simpel test, der kan bruges til at vurdere en persons kondital. Grundlaget for testen er, at forsøgspersonen 30 gange pr. minut stiger op på en 40 cm (for kvinder 33 cm) høj skammel og ned igen, skiftevis med højre og venstre fod først.

1. Hvilket arbejde udfører en mandelig forsøgsperson med massen 70 kg ved opstigningen?

Fysiologiske undersøgelser viser, at kroppen på nedturen også må levere et positivt arbejde, som er ca. 15 % af arbejdet på opturen.

2. Hvilken gennemsnitlige effekt præstere forsøgspersonen under testen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Ad 1)

A = m·g·h = (70 kg)(9.82 m/s2)(0.4 m)

  

Ad 2)

 = m·g·h·(1 + 0.15)·½ = (70 kg)(9.82 m/s2)(0.4 m)(1 + 0.15)·½


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2009 af 150972 (Slettet)

Hej med dig,

1) den 70kg tunge mandlige person flytter sin vægt opad (40cm = 0,40m).

Kender du en formel for arbejde?

2) 30 gange op og 30 gange ned pr. minut. strækningen er den samme begge veje. nedturen kræver kun 15% af opturen. 

Effekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2009 af 150972 (Slettet)

#1 Du hjælper ikke du løser opgaverne!


Svar #4
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

så opgave 1 giver 274,96 J ?

og opgave 2 giver 144,354 J ?

men hvad er det for et tegn du har lavet over A i opgave 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#4.

Der bedes om effekten i opgave 2...


Svar #6
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Formlen for arbejde er det ikke A = F*delta s  ?


Svar #7
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

effekten er det P=F*V*cos()


Svar #8
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

jeg er simpelthen helt lost..?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. januar 2009 af 150972 (Slettet)

Hej med Jer,

Alle de spørgsmål opstår kun fordi svarende på opgaverne bliver givet. Skal der hjælpes med opgaver kræver det en forklaring og en aktiv deltagelse fra den der ønsker hjælp. Det skal helst ende ud med at den der ønsker hjælp kan løse opgaven selv og andre tilsvarende opgaver.

Hun har stadig ikke fattet opgaven. Nu må du (Arctan) vise dig fra den pædagogiske side og forklare hvad sdelight skal tænke når hun skal løse opgaven!


Svar #10
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Ja tak:-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. januar 2009 af 150972 (Slettet)

#6 A = F * delta s = m * a * delta s = m * g * h

F er det samme som (m *a) som er det samme som (m *g) delta s er strækningen altså h.

De (1 + 0,15) * ½ er opturen + nedturen.  

Arbejde eller energiændring målt pr. tidsændring (energioverførselshastighed) kaldes effekt og måles i SI-enheden watt .


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar 2009 af 150972 (Slettet)

Watt (joule pr. sek.)

ad. 2 Her skal du tænke på at du har regnet på 1 minut. du skal finde ud af hvor mange joule der bruges pr sek.

Der går 60sek. på et minut.


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#3.

Beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

#4.

 (med en vandret streg over A) betyder det gennemsnitlige arbejde.

#0.

Under forsøget udfører testpersonen 30 af bevægelserne (både op og ned) pr. minut, dvs.

Gennemsnitlig effekt = (30·m·g·h + 30·m·g·h·15%) / Λt

                                       = 30·m·g·h·(1 + 0.15) / Λt

                                       = (30)(70kg)(9.82 m/s2)(0.4 m)(1 + 0.15) / (60 s)

                                       ≈ 158 W.

...hvor 30·m·g·h er det totale arbejde ifm. "opstigning" og 30·m·g·h·15% er det totale arbejde ifm. "nedstigning".


Svar #15
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

 Okay, jeg tror jeg har fanget det nu.

Så svaret på spørgsmål 1. er 274,96 J

Og svaret på 2.er 158W

Er det rigtigt? 


Svar #16
21. januar 2009 af sdelight (Slettet)

 kunne virkelig godt bruge et svar?


Svar #17
22. januar 2009 af sdelight (Slettet)

 Hallo.. er der ikke en der gider hjælpe lidt her?:-)


Skriv et svar til: konditallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.