Matematik

Variabeltransformation

24. januar 2009 af studerende23 (Slettet)

Hej

Jeg har en matematik aflevering, hvori jeg skal lave en variabel transformation i en af opgaverne. Opgaven skal afleveres Tirsdag d. 27/1. Jeg har haft om variabel transformation, men kan kun svagt erindre det, og mine noter kan jeg selvfølgelig ikke finde.

Opgaven er uden hjælpemidler

Opgaven er som følger:

Om to størrelser x og y oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x-1 .

Følgende tabel viser nogle sammenhørende værdier af x og y:

Tabel:

x     1      3

y    -1     -3

Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

Den virker jo ret nem, skal bare lige være sikker på hvordan den skal løses.

Jeg ved at der er en lineær sammenhæng mellem y og x-1. Dvs. at funktionen er af typen: y(x)=ax+b

I mit tilfælde er den uafhængige variabel (x) dog x-1

Da jeg desuden har opgivet 2 punkter kan jeg finde hældningskoefficienten a. a=(y2-y1)/(x2-x1) ved at indsætte det ene punkt i ligningen, kan jeg nu til sidst finde b. Igen skal jeg i stedet for x2 og x1 bruge x-1(1) og x-1(2)

a=((-3)-(-1))/(1/3-1/1)=-2/-(2/3)=3

a og P1 indsættes i ligningen, hvor P1=(1;-1):

-1=3*1+b ⇔b=-1-3=-4

y=3x-1-4

Jeg skal nu lave en ligning der bestemmer sammenhængen mellem y og x. Jeg har jo de to ovenstående punkter, og desuden den lineære sammenhæng mellem y og x-1, jeg lige har beregnet. Men jeg ved ikke hvad det er for en funktionstype jeg har med at gøre. Selvom det ud fra talene godt kunne se ud som om, den også bare er lineær.

Hvad gør jeg så nu? Er det helt unødvendigt, det jeg har gjort? Jeg skal vel på en eller anden måde omskrive x-1 til x. Jeg har overvejet at isolere x i ovenstående ligning, men jeg ved det ikke rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2009 af Dynin (Slettet)

Denne er løst her https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=630150

Ligningen du har fundet frem til angiver jo sammenhængen mellem x og y ... det er en hyperbel der er forskudt med -4 langs y aksen ........


Svar #2
24. januar 2009 af studerende23 (Slettet)

Tak for svaret.

Den var egentlig så nem, at jeg blev i tvivl. :)

Men jeg har jo egentlig fundet svaret. Ud fra den lineære sammenhæng mellem x-1 og y ( y = a(x0)+b ) fandt jeg ligningen for sammenhængen mellem x og y ( y = a x-1 +b ). Nemlig at det er en hyperbel.


Skriv et svar til: Variabeltransformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.