Fysik

Fællesopvarmning af metaller . ?

25. januar 2009 af themm (Slettet)

Hej Alle sammen ..

Jeg har fået denne her opgave med hjem, og jeg kan simpelt hen ikke finde ud af det ? .
Jeg vil rigtig gerne om i kunne hjælpe mig, med at løse den+ forklare hvordan ..

Opgaven lyder:

En kobberkugle lægges ovenpå en aluminiumsring ved stuetemeratur. Kobberkuglens diameter er 3.01 cm, og ringens indre diameger er 3.00 cm.
Hvor meget skal de sammen opvarmes, for at kuglen falder gennem hullet?

På forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Overvej, at både kobber og aluminium opvarmes og dermed udvides - du skal altså finde det tidspunkt, hvor de to diametre er det samme og udregne den mængde varme, der er tilført til dette punkt.


Svar #2
25. januar 2009 af themm (Slettet)

Jah, så langt har jeg tænkt ..

Men , der må være en formel til det ? ..


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er der bestemt også. Du skal blandt andet have slået varmeudvidelseskoefficienten op for både kobber og aluminium.


Svar #4
25. januar 2009 af themm (Slettet)

Okay .. dem har jeg her:

Aluminium = 2,3 x 10-5 [K-1]

Kobber = 1.7 x 10-5 [K-1]

Mit spørgsmål til jer er nu , hvordan løser jeg opgaven ? ..

Takk !


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal nødvendigvis opstille nogle formler, hvori størrelsen af diameter som funktion af tilført varme fremgår.


Svar #6
26. januar 2009 af themm (Slettet)

okay .. jeg har prøvet , men jeg synes ikk at kunne ramme facit, som er 560 K..

Kan du stille dem op ?..

TAKK !


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2009 af mathon

(LAlAl - LCul*αCu)*ΔT = (0,01 cm)

((3,01 cm)*(2,3*10-5 1/K) - (3,00 cm)*(1,7*10-5 1/K))*ΔT = (0,01 cm)

ΔT = (0,01 cm)/((3,01 cm)*(2,3*10-5 1/K) - (3,00 cm)*(1,7*10-5 1/K))


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. januar 2009 af mathon

tastfejl
l for meget

(LAlAl - LCul*αCu)*ΔT = (0,01 cm)   →   (LAlAl - LCuCu)*ΔT = (0,01 cm)


Svar #9
26. januar 2009 af themm (Slettet)

tak skal du have :D

Prøver lige .

Takk ..! :P


Svar #10
26. januar 2009 af themm (Slettet)

Hej igen ..

Jeg kan ikke få det til at gå op med den formel?

Hjælp !!


Skriv et svar til: Fællesopvarmning af metaller . ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.