Matematik

Reducering

06. februar 2009 af Crette (Slettet)

Hej, jeg vil sætter stor pris på hvis nogen her kunne hjælpe mig med at reducere denne opgave

(2x^2+2x-7,5)/(x+2,5)

Christian :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Skriv tælleren sådan her (x-1½)*(x+2½), så går det ad sig selv, du skal bare huske, at du ikke kan dele med 0.


Svar #2
06. februar 2009 af Crette (Slettet)

Er ikke lige så god til det der med at reducere, skal den så se sådan her ud? : (2x^2+2x-7,5)/(x+2,5)


Svar #3
06. februar 2009 af Crette (Slettet)

ups skrev lige forkert, :(2x^2+2x-7,5) / (x-1½)*(x+2½) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Da tælleren 2*x2+2*x-7½) kan skrives (x-½)*(x+2½) (det skal du nu kontrollere ved at gange ud), så får vi:

((x-½)*(x+2½))/(x+2½), så kan du se, at du kan forkorte med x+2½ i tæller og nævner, så du får

((x-½)*(x+2½))/(x+2½) = x-½ og x ≠ -2½


Svar #5
06. februar 2009 af Crette (Slettet)

Okay, det kan jeg bare ikke få det til, det vil sige at det giver x-½

Mange af mine klassekammerater får det til x- 3, men det er jo så nok ikke rigtigt eller hvad?  


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det giver 2x-3, jeg må have kludret i det


Svar #7
06. februar 2009 af Crette (Slettet)

Hvordan kan du få det til det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2009 af Roffe (Slettet)

Tælleren er (2x2+2x-7,5)  eller (2x-3)(x+2,5)
Kontrol: (2x-3)(x+2,5) = 2x2 -3x+5x-7,5 = 2x2+2x-7,5 

så er (2x2+2x-7,5)/(x+2,5) = (2x-3) (x+2,5)/(x+2,5)= 2x-3
Gældende for x ≠ -2,5 - fordi ved denne værdi er tælleren 0 og det er jo ikke så godt.
 

Så vidt jeg kan se, glemmer de øvrige løsninger her i besvarelsen, at der står 2x2

Venlig hilsen

Jan


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja jeg skrev forkert fra starten


Svar #10
06. februar 2009 af Crette (Slettet)

Mange, mange tak :D 


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.