Matematik

Haster "Undersøg om a er tangentplan til K"

14. februar 2009 af Jasko12 (Slettet)

En kugle K og en plan a er bestemt ved

K: x2 - 6x + y2 + 4y + z2 - 10z + 22 = 0

a: x + 2y - 2z = 5

Og man skal nu undersøge, om a er tangentplan til K.

Hvordan? 8-(


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2009 af mathon

K: (x-3)2 + (y+2)2 + (z-5)2 = 42

undersøg
om
centrum C(3,-2,5)'s afstand til α er lig med rarius r = 4


Svar #2
14. februar 2009 af Jasko12 (Slettet)

hvordan fik du det der ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. februar 2009 af mathon

ved anvendelse af 1. og 2. kvadratsætning
haves:

(x2 - 6x) + (y2 + 4y) + (z2 - 10z) = -22

((x-3)2 - 32) + ((y+2)2 - 22) + ((z-5)2 - 52) = -22     

(x-3)2 - 9 + (y+2)2 - 4 + (z-5)2 - 25 = -22

(x-3)2 + (y+2)2 + (z-5)2 = 42


Svar #4
14. februar 2009 af Jasko12 (Slettet)

hvordan kan jeg undersøge #1? hvis jeg ikke må bruge hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2009 af mathon

dist(α,P(x,y,z)) = |x + 2y - 2z - 5|/√(12+22+(-2)2)

............

rarius  →  radius


Svar #6
14. februar 2009 af Jasko12 (Slettet)

ja men det #5 er med lommerregner, og det er en opgave uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2009 af mathon

den ligger lige til beregning uden lommeregner:

dist(α,C(3,-2,5)) = |3 + 2*(-2) - 2*5 - 5|/√(1+4+4) = |3-4-10-5|/3 = |-16|/3 = 16/3 = (5 1/3) ≠ 4

hvorfor
α IKKE er tangentplan til K
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2011 af mathiasravn (Slettet)

 #7 er det  |3+2*(-2)-2*5+5| istedet for minus?


Skriv et svar til: Haster "Undersøg om a er tangentplan til K"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.