Matematik

Hjælp mig!! please

15. februar 2009 af dgdg (Slettet)

Udviklingen i antallet af elever, der har valgt 9. klasse på efterskole i perioden 2000-
2003, kan tilnærmelsesvis beskrives ved modellen
y = 6410 *1,06*x


hvor y er antal elever i 9. klasse på efterskole, og x er antal år efter 2000.


a) Hvad fortæller tallene 6410 og 1,06 om antal elever i 9. klasse på efterskole?


b) Hvor mange elever var der i 9. klasse på efterskole i 2004 ifølge modellen?
Kommentér modellen, når det oplyses, at antallet af elever i 2004 var 8118.

&:

Antallet af danske lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen, er i perioden 2000-
2005 aftaget. Figuren viser, at udviklingen med god tilnærmelse kan beskrives med en
lineær funktion , hvor x er antal år efter 2000, og y er antal lønmodtagere, der
betaler til efterlønsordningen. Det oplyses, at grafen for denne lineære funktion går
y = ax + b
gennem punkterne (1, 1472 000) og (4, 1352 000).
a) Bestem tallene a og b.
b) I hvilket år kommer antallet af lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen,
ned på 1100 000, hvis denne udvikling fortsætter?

Jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal starte..

Håber virkelig at der er en, som vil hjælpe mig med dem :) Det vil være en stor hjælp.

Kys Olivia


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvilke tanker har du gjort dig om opgaverne? Hvordan kunne du forestille dig at starte?


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der skal stå 1.06x ikke?


Svar #3
15. februar 2009 af dgdg (Slettet)

til Erik : jo

til Jerslev:

Jeg har tænkt over hvilke tal jeg kunne sætte ind i formlerne .  Jeg ved godt hvad nogle af tallene betyder. Jeg har bare svært ved at forbinde dem sammen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2009 af Lektiehjælpen (Slettet)

Opgave 1:

a) 6410 er antal elever, og 1,06^x er den stigende eksponentielle funktion, der fortæller, at antallet af elever stiger eksponentielt. 

b) 2004 er 4 år efter år 2000, hvorfor 1,06 skal være i fjerde tierpotens. 

y = 6410*1,06^4 = 8092 elever

8092 er tæt på 8118, da 26 elever svarer til en fejlprocent på omkring 1, så modellen synes at være temmelig præcis.


Svar #5
15. februar 2009 af dgdg (Slettet)

mange tak . Nu forstår jeg det hele.


Skriv et svar til: Hjælp mig!! please

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.