Fysik

Wheatstones bro

16. februar 2009 af sdelight (Slettet)

Håber nogen vil hjælpe, kan simpelthen ikke se hvordan jeg skal gøre dette.

Denne opgave laves ud fra Wheatstones bro.

Wheatstones bro kan bruges til resistansmåling. Den ukendte resistans Rx danner sammen med den faste resistorer  R en spændingsdeler. De variable resistorer R1 og R2 som danner den anden spændingsleder, kan være de to dele af en skyderesistor, hvis udtag er punktet A. Med et voltmeter måler man spændingsfaldet U mellem to punkter A og B. Resistansen af de to variable resistorer vælges, så spæmdimgsfaldet U er netop 0 V.

1. Begrund, at med denne indstilling gælder: U1/U2 = Ux/UR

2. Brug dernæst Ohms lov og vis hermed, at det betyder at:

R1/R2 = Rx/R      ---->     

Rx=R*(R1

/R2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Så vidt jeg husker så er spændingsfaldet over Rx og R3 (de to øverste modstande i broen) lig spændingsfaldet over R1 og R2 (de to nederste modstande i broen) lig batterispændingen. Strømmen deler sig altså i to lige store strømstyrker. Derfor vil spændingen over R0, (den modstand, der sidder i midten, altså selve broen) være 0 Volt. Men kan du ikke lave en tegning af det, så er det nemmere at gennemskue? Pointen er, at der skal være en spændingsforskel mellem broens to ender, over R0, før der kan være en strøm. Matematikken bag hører under den lineære algebra.


Svar #2
16. februar 2009 af sdelight (Slettet)

            

             R1                      Rx

----             ----A    B----

            R2                         R 

Har lige forsøgt mig med en tegning.

Der går 2 skrå pile op igennem R1 og R2.

Der er også en forbinding mellem Rx og R og mellem R1 og R2


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2009 af peter lind

Hvis jeg ellers ha forstået figuren rigtig: Spændingsfaldet over broen er 0, hvilket sikrer at spæningsfaldet er den samme over R1 og R2. Tilsvarende er spændingsfaldet over Rx og R ens..  Endvidere er strømmen gennem R1 og Rx ens samt strømmen gennem R2 og R ens. Dernæst er det bare at bruge Ohms lov.


Skriv et svar til: Wheatstones bro

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.