Matematik

forskrift for et andengradpolynomium

21. februar 2009 af stradel (Slettet)

Når jeg i en opgave får afvide, at jeg skal finde en forskrift for et andengradpolynomium, som har rødderne 5 og 9, samt at punktet (7,4) ligger på grafen, hvordan skal jeg så gribe det an ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2009 af aleksandereiken (Slettet)

Man skriver polynomiet om til formen y=k*(x-5)*(x-9). Så er man sikker på at rødderne 5 og 9 virkelig er rødder, fordi den ene af de to parenteser giver nul når x er 5 og når x er 9. Dermed bliver y=0, når x=5 og x=9.

Man indsætter derefter punktet (7,4) og bestemmer k, altså 4 = k*(7-5)*(7-9). Man kan eventuelt til sidst gange hele udtrykket ud, sådan at man får forskriften på formen y=ax^2+bx+c

Håber det hjalp. 


Svar #2
21. februar 2009 af stradel (Slettet)

når jeg til sidst skal gange hele udtrykket ud, efter at have fundet en k-værdi på -1, skal paranteserne så ganges sammen, eller skal k-værdien ganges ind i den første parantes??


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

4 = k*(7-4)*(7-9) = -6*k


Svar #4
22. februar 2009 af stradel (Slettet)

Hmm det stod jeg lidt af... for skal have omskrevet det til formen y = ax2 + bx +c


Skriv et svar til: forskrift for et andengradpolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.