Matematik

Hjælp mig!! :)

22. februar 2009 af dgdg (Slettet)

Hej

Jeg sidder endnu en gang med en matematik aflevering og har lidt problemer med to opgaver :

I 2005 betalte hver elforbruger i Roskilde 382,50 kr. i fast årligt abonnement til Roskilde
Elforsyning. Derudover betales der 1,5697 kr. pr. kWh for elforbruget.
a) Opstil en model, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr.)
til el i 2005 og elforbruget (målt i kWh).

&

Antallet af danske lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen, er i perioden 2000-
2005 aftaget. Figuren viser, at udviklingen med god tilnærmelse kan beskrives med en
lineær funktion , hvor x er antal år efter 2000, og y er antal lønmodtagere, der
betaler til efterlønsordningen. Det oplyses, at grafen for denne lineære funktion går
y ??=ax + b
gennem punkterne (1, 1472 000) og (4, 1352 000).
a) Bestem tallene a og b.
b) I hvilket år kommer antallet af lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen,
ned på 1100 000, hvis denne udvikling fortsætter?
 

Er der nogle som vil hjælpe mig , ved at forklare hvordan man løser disse to opgaver ?

Knus


Svar #1
22. februar 2009 af dgdg (Slettet)

please hjælp mig :/


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2009 af ibibib (Slettet)

1. y = 1,5697x + 382,5.

Skriv selv hvad x og y står for.

2. Beregn a og b vha af formlerne a=(y2-y1)/(x2-x1) osv.


Svar #3
22. februar 2009 af dgdg (Slettet)

jeg har valgt at bruge bogstaverne a og b?

B = fast årlig abonnement

A = 1,5679 kr pr Kwh ?

Er det rigtig nok ?

det har jeg gjort , men får et underligt svar :

147200-1/1352000-4 = 1471995,99999 ????


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2009 af ibibib (Slettet)

Ja.

1 og 4 er x-værdier.


Svar #5
22. februar 2009 af dgdg (Slettet)

Så opgave 1 er rigtig nok ?

Men hvordan kommer jeg så videre med den anden opgave ?


Brugbart svar (3)

Svar #6
23. februar 2009 af Nithas (Slettet)

3.002)

y = 1,5697x + 382,5

Hvor y = Den samlede udgift i kr., og x = Elforbruget, målt i kWh.

3.003)

y = -40.000x + 1.512.000

a viser hvor meget antallet af danske lønmodtagere der betaler til efterlønsordningen aftager om året, og findes ved a = y2 - y1 / x2 - x1 .

b viser hvor mange danske lønmodtagere der betalte til efterlønsordningen i 2000, og findes ved b = y1 – a • x1.

For at finde ud af hvornår antallet af lønmodtagere der betaler til efterlønsordningen kommer ned på 1.100.000, sætter vi 1.100.000 ind på y’s plads i ovennævnte funktion.

1.100.000 = -40.000x + 1.512.000

1.100.000 – 1.512.000 = -40.000x

-412.000 = -40.000x

-412.000 / -40.000 = x

x = 10,3

Antallet af lønmodtagere der betaler til efterlønsordningen vil derfor komme under 1.100.000 i år 2011.
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2015 af simo045i (Slettet)

hvad er værdierne for y1 og y2


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

y-værdierne er de tilhørende 2.-koordinater i opgaven:

      gennem punkterne (1, 1472 000) og (4, 1352 000)


Skriv et svar til: Hjælp mig!! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.