Matematik

Bestem funktion - steg i en ovn

25. februar 2009 af cm90 (Slettet)

Hej. Jeg har brug for lidt hjælp. Opgaven lyder således:

Ved stegningen af en bestemt steg kan temperaturen i stegens indre beskrives ved funktionen

I(t) = 200(1-0,9*e^(-0,0091*t))

hvor I(t) er temperaturen i stegens indre (målt i ºC), og hvor t angiver tiden efter. at stegen er sat i ovnen (målt i minutter).

a) Bestem, temperaturen i stegen 20minutter efter at stegen er sat i ovnen, og bestem tiden, efter at stegen er sat i ovenen, som funktion af temperaturen i stegens indre.

Første del af opgaven er ret simpel

I(t) = 200(1-0,9*e^(-0,0091*20)) = 50ºC

Men hvordan skal man løse sidste halvdel af opgaven, det jeg har markeret med fed, er der nogen som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2009 af peter lind

Det betyder, at du skal finde den omvendte funktion eller sagt med andre ord du skal betragte dit funktionsudtryk som en ligning, hvor du skal finde t. Isoler først e-0,0091*t ved først at dividere på begge sider med 200, trække 1 over på venstre side og divider med -0,9


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

t=(ln(1-(I(t)/200))/(-0,0091*ln(0,9))


Svar #3
25. februar 2009 af cm90 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Det var også det jeg var gået i gang med, men jeg kunne ikke få det til at passe.. Men mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja du kan jo forkorte udtrykket


Brugbart svar (3)

Svar #5
25. februar 2009 af Roses (Slettet)

Den er jeg ikke helt med på..

Hvordan er det du (Erik Morsing) kommer frem til dit resultat?


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Fremgangsmåden har Peter Lind skrevet, følg den slavisk


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. februar 2009 af Roses (Slettet)

ja det har jeg også gjort og så får jeg:

I(t) - ( (1)/(200) )/(-0.91) =(e)^(-0.0091*t) ,

jeg kan bare ikke se, hvordan jeg kommer fra dette resultat til dit?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. februar 2009 af peter lind

DU har regnet forkert. I(t) = 200(1-0,9*e-0,0091*t) <-> I(t)/200 = 1-0,9*e-0,0091*t  Fortsæt selv


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. februar 2009 af Roses (Slettet)

skal man da ikke bare bruge variablen t i stedet for at bruge 20?


Brugbart svar (3)

Svar #10
25. februar 2009 af peter lind

Undskyld. Det er en fejl fra min side. I alle tilfælde, hvor der står 20 #7, skal det erstattes med t.


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. februar 2009 af Roses (Slettet)

okay tak for hjælpen:-)

Jeg prøver mig frem..


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. november 2010 af mkmk (Slettet)

t=(ln(1-(I(t)/200))/(-0,0091*ln(0,9))

hvad er I(t) her? er det 50? så giver tiden bar 20 min igen :S


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. november 2010 af peter lind

#12 Det skal den sandelig også gerne give l er temperaturen i stegen. Formlen fortæller dig hvor lang tid der er gået, hvis stegens temperatur er 50º, Hvis stegen efter 20 min har temperaturen 50º må der gælde, at hvis temperaturen er 50º så er der gået 20 min


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. oktober 2011 af Mynt (Slettet)

Hey guys.

Nu sidder jeg med den opgave og fatter ikke en dyt af hvad i har skrevet kan i ikke prøve at forklare den?


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. februar 2012 af Hviid93 (Slettet)

Hej. Jeg sidder selv lige p.t og kigger på opgaven hvor man skal omskrive til t.

Hvordan kan det være, at

I(t) = 200(1-0,9*e^(-0,0091*t)) bliver til =(ln(1-(I(t)/200))/(-0,0091*ln(0,9)) ? Såvidt jeg kan se bliver da nærmere (ln((I(t)/200)-1)/(-0,0091*ln(0,9))?

 

Eller har jeg misset en pointe her?

 


Brugbart svar (1)

Svar #16
21. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

da nævneren i de to udtryk er den samme, må det være nemt at sammenligne de to udtryk, sæt for eksempel I(t)=1 


Brugbart svar (1)

Svar #17
21. februar 2012 af Erik Morsing (Slettet)

kunne se ud til, at du har lavet en fortegnsfejl


Brugbart svar (1)

Svar #18
21. februar 2012 af Hviid93 (Slettet)

Her er hvad jeg gør trin for trin:

I(t)=200(1-0,9*e^(-0,0091*t))


I(t)/200=1-0,9*e^(-0,0091*t)

I(t)/200-1=-0,9*e^(-0,0091*t)

(I(t)/200-1)/(-0,9)=e^(-0,0091*t)

ln?(I(t)/200-1)/ln?(|-0,9|) =ln?(e^(-0,0091*t))

ln?(I(t)/200-1)/ln?(0,9) =-0,0091*t*ln?(e)

ln?(I(t)/200-1)/(-0,0091*ln?(0,9) )=t*1

t=ln?(I(t)/200-1)/(-0,0091*ln?(0,9))


Brugbart svar (1)

Svar #19
20. marts 2012 af MONEYMAKER2200 (Slettet)

Hey folkens, jeg sidder selv med denne her opgave, jeg forstår ikke hvorfor min lommeregner ikke vil regne den første simple del ud, den siger 200*-(180/e^182)?? jeg har TI-89 hvis det hjælper, nogen der kan komme med en forklaring på det?


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Man skal så beregne

I(20) = 200·(1 - 0,9·e-0,0091·20) = 200·(1 - 0,9·e-0,182) = 49,95

Vi kan jo ikke vide, hvad du taster ind på din lommeregner, men taster man noget andet end det forelagte, er det jo klart, at der kommer et andet resultat ud, eller at der helt går kludder i det.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.