Matematik

Optimering af kolbe

27. februar 2009 af K1-piroozi (Slettet)

Vi, en gruppe, har fået denne opgaveformulering til en af opgaverne i eT projekt:

Opgave 3:

   Desuden skal en luksusudgave af Vodkaklovnen på markedet. Sprits for Kids ønsker at lave en halvliters Vodkaklovn i en smart flaske, som kan sælges til de købelystne teenagere. Man vurderer at prisen ikke er det vigtigste til denne målgruppe, men derimod et fængende design:
      Din arbejdsgruppe har også fået til opgave at komme med et bud på et design til en smart flaske, som   er opbygget af to rumlige figurer (geometriske figurer). Flasken skal rumme 50 cl., og have det mindst mulige materialeforbrug for en flaske af den pågældende form.

Jeg har så tænkt på en kolbe som design (toxic). Den består af en kugle og cylinder, der skal da ikke gøres om på noget, da den kuglekalot som skal substraheres fra volumen eller overfladearealet af kuglen skal sidde som top på cylinderet. Jeg har da også tænkt på nogle smarte fødder til kolben. SÅ kolben består af en hel kugle og en hel cylinder.

Cylinderets V og O (overfladeareal):

V=pi*r^2*h

O=2*pi*r*h

kuglens V og O:

V=4/3*pi*r^3

O=4*pi*r^2

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvad angår cylinderen, så er det mest optimale, når højden er lig diameteren. Hvis du i forvejen har fastlagt rumindholdet, er der ikke så meget du kan gøre ved kuglen, den skal jo rumme de 500 kubikcentimeter minus det flaskehalsen (cylinderen) rummer. Så får du det samlede volumen som

Vsamlet = 2*pi*r3+4/3*pi*r3 = (10/3)*pi*r3 = 500 cm3 <=> r = 3,628 cm


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2010 af Baddecisions (Slettet)

 jeg sidder med samme opg.. hvad gør man så efter man har fundet r=3.628?


Skriv et svar til: Optimering af kolbe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.