Fysik

Densitet/Energi - hjælp fra eksperterne !!!!

05. marts 2009 af nattiebaby (Slettet)

Jeg har en deadline til imorgen og jeg er simpelthen en røv til fysik,
så er der nogle, der kan hjælpe mig med følgende spørgsmål?:

a) Kan du ganske kort formulere varmeteoriens 1. hovedsætning?

b) Nævn 3 forskellige energiformer, der er på et kraftværk.

c) En kraftig kogeplade med effekten 2500W er tændt i 10 min.
Hvor meget energi kan den maksimalt overføre til en gryde med vand?

d) Vi nu bruger den samme kogeplade som i spørgsmål a til at opvarme en dåse forloren skildpadde med.
For at dåsen med indholdet kan blive varmt nok til at spise, skal vi tilføre energien 1,050MJ - Hvor lang tid skal kogepladen være tændt?

e) En elektrisk pære på 60W er tændt i 13 timer - Hvor meget koster der, hvis 1kWh koster 1,63 kr?

f) Sprit har varmefylden 2430 J/(kg * ? )
Hvor meger energi skal der bruges til at opvarme 2,65 kg. sprit fra 20? til 64?

g) Nu er der sådan, at sprit har densiteten 0,79 g/cm^3 - så hvis vi i stedet for 2,65 kg havde 2,65 liter sprit, hvor meger energi skulle vi da bruge?

h) En el-kedel har effekten 2200W.
Hvis der er vand i kedlen og hvis vandet opvarmes 60? på 12 min - Hvor meget vand er der i kedlen? (Vands varmefylde Cv (lille v) = 4180 J/(kg * ? )

Beklager den måde jeg har skrevet det op på, men håber i kan forstå det og evt hjælpe mig med dem :-)
på forhånd TUSIND TAK !!!!


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Forsøg selv først, så skal vi nok hjælpe dig :-) Men rigtig mange af de her opgaver kan løses blot ved at slå op i en formelsamling og sætte tallene ind i ligningerne. Så giv da selv først nogle bud. Så har du også en større chance for at få svar. Tværtimod kan man virke mere doven, når man ikke først giver et bud selv og gør opmærksom på en deadline den følgende dag - så må man blot starte tidligere! Man kan ikke forvente svar lige efter man har postet.


Svar #2
05. marts 2009 af nattiebaby (Slettet)

jeg har prøvet ! - hjææææælp


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

a) Vi har ikke anvendt udtrykket varmeteori, men vil mene, at der skrives efter følgende formel:

E = mc*delta,T

b) Det er lidt uklart, hvad der menes med energiformer, men der findes bl.a. termisk energi (opvarmning af vand via. f.eks. kul), mekanisk energi (f.eks. vindmølleenergi) osv.

c) E = P*t = 2500 W *10min * 60s/min = regn selv ud (enhed: J)

d) t = E/P = 1,050*10^6J/2500W = beregn selv (enhed: s)

e) 0,060kW * 13h = beregn selv (enhed: kWh)

f) E = m*c*delta,T = 2,65 kg *2430 J/(kg * grad) * (64-20)grad = (enhed: J)

g) benyt 1000 cm^3 = 1 L

2,65 L = 2,65 * 1000cm^3 = 2650cm^3

m = rho * V = 0,79 g/cm^3 * 2650cm^3 = 2093,5g = 2,0935 kg

samme regning som i f) blot med denne masse.

h) E = P*t = 2200 W * 12*60s = beregn selv

m = E/(c*delta,T) - indsæt selv værdier, hvor delta,T=60 grader


Svar #4
05. marts 2009 af nattiebaby (Slettet)

Hvad mener du med alt det der "(enhed: J), "(enhed: S) ??? :)

Ellers tusind tak !


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2009 af *CS* (Slettet)

Det var bare for at hjælpe dig, så skrev jeg enheden på resultaterne.


Svar #6
07. marts 2009 af nattiebaby (Slettet)

Jeg sad lige og regnede d'eren ud, og jeg får det til 420..
det kan da ik være rigtigt at det tager 420 min at opvarme det?


Svar #7
07. marts 2009 af nattiebaby (Slettet)

i opgave e:

skal du så ikke lave 13 timer om til minutter?

og hvorfor har du skrevet 13h ???


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2009 af *CS* (Slettet)

#6

Jo, det passer fint, da det er 420 sekunder (derfor skrev jeg enhed: s), hvis du vil have resultatet i minutter, skal du dividere med 60 s/min.

#7

h for hour=time

Og nej det skal være 13 timer og ikke minutter, da det er kilo-watt-time :-)

Desuden er SI-enheden som man ellers omregner til sekunder og ikke minutter


Skriv et svar til: Densitet/Energi - hjælp fra eksperterne !!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.