Matematik

Planens ligning

05. marts 2009 af ll0590 (Slettet)

hej

en plan indeholder linjerne l og m, som er givet ved deres parameterfremstilling.

bestem en ligning for den plan som indeholder de to linjer.

har krydset  linjernes retningsvektorer og fundet normal vektoren til planen. hvordan finder jeg resten af ligningen ? man kan vel ikke bare tage koordinaterne fra en af linjerne vel?

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2009 af peter lind

Find et punkt i planen med stevektoren x0. En vilkårlig punkt X med stedkordinaten betegnes x. Vektoren x-x0 vil være vinkelret på normalvektoren netop hvis X ligger i planen. Der gælder altså n·(x-x0)=0


Svar #2
05. marts 2009 af ll0590 (Slettet)

hm..

har fundet vektoren mellem de punkter som er opgivet i parameterfremstillingen for de to linjer, dvs. vektoren P0Q0.

Når ja prikker den med n giver det 0.

betyder det at begge punkter ligger i planen og jeg derfor bare kan vælge et af dem til min ligning for planen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2009 af peter lind

Jeg er ikke rigtig klar over hvad du mener. Du skriver at begge linier l og m ligger i planen. Hvis det er tilfælde kan et hvilken som helst punkt på en af linierne bruges. Hvis du linierne på parameterform, er det nemmest nok at sætte parameteren til 0 for en af linierne.


Svar #4
05. marts 2009 af ll0590 (Slettet)

Skal bestemme ligningen til planen så l og m ligger i planen.  har skrevet forkert i #0, undskyld.

Hvad gør man så ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2009 af peter lind

Hvis du skal bestemme ligningen for planen så l og m ligger i planen så ligger  l og m jo også i planen.


Svar #6
05. marts 2009 af ll0590 (Slettet)

ja.. men der er jo to muligheder for planen. jeg kan tage punktet fra l  eller punktet fra linje m og bruge i planen... kan begge bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2009 af peter lind

ja. Du kan da iøvrigt prøve punkter fra begge linier og som kontrol se om du får samme ligning.


Svar #8
05. marts 2009 af ll0590 (Slettet)

hmm altså har punkterne fra m og l.:

P0=(5,6,-7)

Q0=(4,-6,5)

planens normalvektor er givet ved: (12,-20,-21)

planensligning er givet ved:

alfa=12(x-x0)+(-20)*(y-y0)+(-21)*(z-z0)

Ved indsættelsen af punkterne P0 og Q0 i ligningen vil det jo ikke give den samme ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2009 af peter lind

Det kan jeg ikke forklare. Hvis jeg ellers har forstået #2 skulle det stemme. Du har 0 =  n·(P0Q0) =           n·(OQ0-OP0) og altså n·OP0 = n·OQ0 og dermed skulle du få  samme ligning.


Skriv et svar til: Planens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.