Matematik

T3 - tredoblingskonstant

05. marts 2009 af chancess (Slettet)

Jeg skal bevise at T3=log(3)/log(a). Er det helt på samme måde som med T2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2009 af Isomorphician

Ja.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

For en eksponentiel funktion kan tredoblingskonstaten bevises ved at tage udgangspunkt i, at følgende relation må gælde:

3·f(x) = f(x + T3)

hvor T3 er den vejlængde på x-aksen som du skal bevæge dig, for at funktionsværdien er tredoblet. Da fås nu:

3·b·ax = b·a(x + T3)

Vi dividerer igennem med b.

3·ax = a(x + T3)

Ifølge en potensregneregel gælder det at n(p+q) = np · nq, hvorfor

3·ax = ax · aT3

Vi dividerer nu igennem med ax

3 = aT3

Vi benytter logaritmeregnereglen log(np) = p·log(n). Dermed haves:

log(3) = T3 * log(a)

Hvis T3 isoleres fås

T3 = log(3) / log(a)


Svar #3
05. marts 2009 af chancess (Slettet)

y=6<span style="font-size:13.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%;font-family: Symbol;mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type:symbol; mso-symbol-font-family:Symbol">×

<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%">1,45x</o:p>

18=6<span style="font-size:13.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%;font-family: Symbol;mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type:symbol; mso-symbol-font-family:Symbol">×<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%">1,45x </o:p>

3=1,45x</o:p>

log3=log(1,45x)</o:p>

log3=xlog1,45

log3/log1,45=xlog1,45/log1,45

x=log3/log1,45

Er der nogle der kan sige mig om det her er helt forkert?

</o:p>


Svar #4
05. marts 2009 af chancess (Slettet)

 eller med bogstaver:

y=b<span style="font-size:13.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%;font-family: Symbol;mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type:symbol; mso-symbol-font-family:Symbol">×<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%">ax</o:p>

3b=b<span style="font-size:13.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%;font-family: Symbol;mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type:symbol; mso-symbol-font-family:Symbol">×<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%">ax</o:p>

3=ax</o:p>

log3=log(ax)</o:p>

log3=x*<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%">loga

x=log3/loga

 

Jeg vil bare gerne have bekræftet at det ser nogenlunde fornuftigt ud.

<span style="font-size:13.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;line-height:150%"></o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2009 af peter lind

Der ser særdeles fornuftig ud. Svaret i #2 er lidt bedre idet der samtidig vises at man får samme resultat uafhængig af begyndelsesbetingelserne.


Skriv et svar til: T3 - tredoblingskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.