Matematik

vektor

14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

Man skal forestille sig et cirkustelt tegnet ind i et koordinatsystem i rummet. I taget er der givet tre punkter, A,B, og C, som laver en trekant, som ligesom skal forestille at være en side i teltets tag. Punkterne er A(0;0;3,6), B(-3,2;6,4;10,8) og C(0;12,8;3,6)
En bardun skal ligge i forlængelse af linjen BC og fastgøres med en pløk i jorden.(xy-planen).

a)Bestem koordinatsættet til det punkt, hvor pløkken skal anbringes.


-jeg ved man skal bestemme en parameterfremstilling for linjen gennem B og C og så sætte z=0, men jeg kan sku ikke lige finde ud af at stille en parameterfremstilling op. så jeg vil hører om der er nogen søde fyre der lige ville hjælpe mig :)?

- btw. facit er (x,y,z)= (1,6;16;0) :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2009 af peter lind

En parameterfremstilling for linien er OP= OC+BCt, hvor P er et punkt på linien.


Svar #2
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

O hvad er det ?, og hvordan finder jeg OC+BCt ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Med koordinater får du

x=x0+t*(x1-x0), y=y0+t*(y1-y0) og z=z0+t*(z1-z0)

Husk også, at en vektorligning, som den Peter Lind har skrevet er enbetydende med tre skalære ligninger. Det er næsten ikke til at forstå, hvis man ikke tegner det op.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

"O" er origo (0,0,0)


Svar #5
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

ærligt jeg er på bare bund, jeg kan ikke finde rundt i hovede og røv med vektor i plan desværre, men hvordan vil du have man skal tegne det :/?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2009 af peter lind

Du kan også bruge følgende: Hvis man har to punkter A og B med koordinaterne (x0, y0,z0) og (x1, y1, z1) så er vektoren AB = (x1-x0, y1-y0, z1-z0)


Svar #7
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

men man skal jo have fat i retningsvektor for at lave en parameterfremstilling ik ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du kan da nemt lave et rumkoordinatsytem (tre på hinanden vinkelrette akser) og dernæst tegne en linie, og så lægge nogle yderpunkter på P og Q og så et punkt imellem, dernæst stedvektorerne OP og OQ, det står garanteret i din bog, eller må jeg prøve om jeg kan finde noget til ig eller tegne det op.


Svar #9
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

du ville være rigtig meget hvis du lige kunne tegne en lille skitse af det du mener, så forstår jeg det garanteret fuldt ud, jeg skal bare have billedet i hovedet og så er jeg sikker på det kommer til at køre derud af :)



Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nemlig! husk altid dine tegninger, det har jeg altid følt som helt uundværlig - jeg søger efter det.


Svar #11
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

okay tusinde tak Erik, som dejligt du vil give en hjælpeløs lille pige en hjælpende hånd på vejen :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nåhh, den med det hjælpeløse ser det nu ikke ud til, men hvis det alligevel blir' for svært, så tag et job i dit cirkustelt som pløk. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at se her, her er en fin tegning, den er endda interaktiv:

http://www.ies.co.jp/math/java/vector/vheimen/vheimen.html


Svar #14
14. marts 2009 af Pernille-2 (Slettet)

tusinde tak :D


Skriv et svar til: vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.