Fysik

Linjespektrum

22. marts 2009 af 1234567ii (Slettet)

Hej.

Jeg sidder lige og laver fysik rapport. Rapporten går ud på at undersøge linjespektre ved hjælp af gitterafbøjning. Ved at benytte gitterligningen kan man ved hjælp af et goniometer bestemme bølgelængden for forskellige linjer. Spektrallampen der anvendes er Brint (H). Men når jeg har beregnet bølgelængderne for de synlige linjer, hvordan kan jeg så sammenligne resultaterne med Bohrs atommodel for brintatomet?

På forhånd tak

Henrik


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvilke bølgelængder er mulige at få fra hydrogenatomet?


Svar #2
22. marts 2009 af 1234567ii (Slettet)

blå: 439 nm

grøn: 554 nm

orange: 586 nm

lilla: 870 nm

Hvilket passer godt for hydrogen.

Kun 1. orden

d = (10^-3m)/(570*10^-9m) = enhed nm

lambda =(d*sin(v))/1


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Udregn nu energierne E = h*c/lambda


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det var sådan set et retorisk spørgsmål. :P

De bølgelængder du oplyser, er de målt i forbindelse med forsøget eller udregnet?


Svar #5
22. marts 2009 af 1234567ii (Slettet)

# 4

Misforståelse, så :p

Ved hjælp af goniometeret aflæses vinklen ved de enkelte farver. Når vi så indsætter disse vinkler i formlen får vi en bølgelængde. Denne bølgelængde skulle så gerne stemme overens med farven. Men hvordan kommer Bohrs atommodel ind i billedet?


Svar #6
22. marts 2009 af 1234567ii (Slettet)

#3

Når jeg så har beregnet energierne, hvordan kan jeg så henvise til Bohrs atommodel?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Elektronens energiniveauer i brint atomet er, ifølge Bohr, givet ved En = -13,6eV/n2.

Balmerserien, den vi kan se, fremkommer når elektroner falder fra 3, 4, 5 og 6'te niveau ned til 2'te niveau. De energier skulle altså, ifølge Bohr, svare til energiforskellene E3-E2, E4-E2, E5-E2 og E6-E2.

Passer energiforskellene med dine beregnede energier udregnet fra forsøget har du eftervist Bohrs model for brintatomet


Skriv et svar til: Linjespektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.