Fysik

Vandseng

23. marts 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Hej,

Jeg har fået stillet opgaven med titlen 8. vandseng fra dette link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/080815_opgave_stx_082_fysikA.ashx

Jeg har problemer med delspørgsmål c.

Jeg har prøvet at finde tiden til opvarmning til 31 grader og fundet energien det kræver udfra effekten

, derefter har jeg løst en kalorimeterligning med opvarmning fra de 20 grader som er starttemperatur til 31.

Mit svar er så forskellen på disse energier delt med tiden fra udtrykket.

Er det korrekt, eller er der andre forslag, jeg synes det lyder meget fornuftigt, men er ikke helt sikker, for min lærer snakkede om noget differentialregning?

På forhånd tak, Mikkel


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: dT/dt er temperaturændringen i vandet pr. tid. Prøv at bruge det.


Svar #2
23. marts 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Tak for det :D.

Jeg er lidt dum idag tror jeg, men hvad gør jeg så, jeg kan ikke helt forstå hvordan spørgsmålet kan besvares?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hint: Temperaturen skal være 31*C konstant.


Svar #4
23. marts 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Kan jeg så ikke bare sige at:

P = E/t = m* C * ΔT / t

og finde den effekt til denne tid og trække den fra de oprindelige 350 Watt? så svaret er 126.6 W?


Svar #5
23. marts 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Hvor delta T er temperaturtilvæksten til de 31 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Jeg har regnet opgaven ved først at finde den tid, hvor temperaturen er 31*C. Hernæst har jeg differentierert T(t) for at finde temperaturstigningen pr. tidsenhed. Jeg har dernæst beregnes T(tiden, hvor temperaturen er 31*C) for at finde den stigning i temperaturen, som sker pr. sekund. Denne stigning skal så modsvare et energitab til omgivelserne.

Det vil sige, at kalder vi temperaturstigningen ved de 31*C for T0 kan du opstille ligningen:

Etab = mcT0, og da vi regner pr. sekund bliver det samtidig effekttabet.

Jeg får Ptab = 223 W.


Svar #7
23. marts 2009 af dikkelmikkel (Slettet)

Jeg tror vi er helt enige, mange tusind tak for hjælpen:D


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Det var så lidt - hvis du ønsker at se hele min besvarelse, så er jeg ved at skrive den ind (det er hele sættet), og den skulle komme online senere i aften.


Skriv et svar til: Vandseng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.