Fysik

Isbjerg

24. marts 2009 af PeterKrzJ (Slettet)

Hvorfor er det at en niendedel af et isbjerg stikker oven over vandet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

På grund af isens krystalstruktur (vand udvider sig, når det fryser), er det lettere end vandet, og isen taber lige så meget i vægt, som den fortrængte vand vejer. Det betyder at tyngdekraften på hele ismængden mis*g modsvares af en opadgående kraft (opdriften) mvand*g (altså det vand, der fortrænges). Når de to kræfter er numerisk lige store, så flyder isen. Man kan også sige, at der skal mindre vand til at modsvare det samme rumfang is. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2009 af mathon

Hvorfor er det at en tiendedel af et isbjerg stikker oven over vandet?
 

når noget flyder i en væske
er
opdriften = tyngden af den fortrængte væskemængde = tyngden af legemet

tyngden af den fortrængte væskemængde     =    tyngden af legemet
                  Vundervand*g                     =            V*ρis*g
 

Vundervand = V*ρis

Vunder/V = ρisvand 

(V-Vunder)/V = (ρvandis)/ρvand

Vover/V = ((1,0-0,9)g/mL)/(1,0 g/mL) = 0,1

                                                  Vover = (1/10)*V


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvorfor er 1/10 af isen over vandet, bliver der spurgt om. Det er fordi, der skal 9/10 rumfang vand til 10/10 rumfang is i vægt, altså 9/10 rumfang vand vejer det samme som 10/10 rumfang is. Det skulle være svaret.


Skriv et svar til: Isbjerg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.