Fysik

Differentialligning for v(t)

26. marts 2009 af Batz (Slettet)

Jeg sidder med denne differentialligning

m*dv/dt = -v(t) /μ

Jeg skal finde v(t)

Hvordan gør lige helt præcis det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2009 af playstation (Slettet)

Skal du bare isolere v (t) eller skal du udregne v(t) ved hjælp af punkter,


Svar #2
26. marts 2009 af Batz (Slettet)

skal bare isolere v(t)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2009 af peter lind

Du kan enten bruge separation af variable eller -hvis det er tilladt- bruge et CAS værktøj.


Svar #4
26. marts 2009 af Batz (Slettet)

Jeg har et CAS program til rådighed Ti-Interactive

Med når det kommer til sådan noget med differentialligninger hvor man skal isolere har jeg ikke helt styr på hvordan og hvorledes.

Men lige en opdatering af mit spørgsmål.

Så skal jeg opstille en ligning for v(t) for faldbevægelse med massen m og hastighedsproportional gnidning, og da mit led -v(t)/μ en er hastighedsproportional gnidningskraft, synes jeg det bliver lidt mere problematisk.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2009 af peter lind

Jeg kender ikke Ti-interactive, så jeg kan hjælpe mig med den. Jeg tvivler på. at du skal gøre noget videre ved differentialligningen, højst at du skal dividere med m og evt. trække alt over på venstre side.  Det er i hovedsagen blot et spørgsmål om, hvordan du fortæller den, at du vil have løst den differentialligning.

Din ligning beskriver en bevægelse med en gnidningskraft  som er proportional med hastigheden og ikke er påvirket af andre kræfter, så hvis der er din opgave, er den del løst korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

desolve(m*y' = -y/μ,x,y)


Svar #7
26. marts 2009 af Batz (Slettet)

Hmm, den giver ikke rigtig nogen mening oppe i mit hoved.

Men den ligning jeg skrev, der er der ikke nogen faldbevægelse med.

Hvordan får lige det ind?


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2009 af peter lind

Hvis det er t fald skal du på højre side af din ligning tilføjer m*g. Fortegnet er afhængig af hvilket koordintsystem du bruger.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2009 af kieslich (Slettet)

I #4 skriver du at det er en faldbevægelse og at der er en luftmodstand, som er proportional med -v(t).

Vi opstiller kræfterne der virker på dit legeme: Den resulterende kraft må være summen af tyngdekraften og modstandskraften: Fres = Ftyngde + Fmodstand hvilket giver:(bevægelse nedad regnes positiv)

m*a = m*g -k*v(t), her er accelerationen a = v'(t) = dv/dt. g = tyngdeaccelerationen. så endelig får vi

m*dv/dt = m*g - k*v(t)

Nu kan du finde v(t) ved at bruge desolve(m*y ' = m*g - k*y, x, y)


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. marts 2009 af goathunter (Slettet)

det burde ikke være nødvendigt at bruge lommeregner eller TIIA til så simpel en differentialligning.

Vi har at m*v'=-v*u så er v' = -v*u/m og løsningen til denne differentialligning er jo eksponentialfunktionen. Så v = c*exp(-u/m*t) hvor c er en konstant du skal bestemme ud fra start betingelserne.


Skriv et svar til: Differentialligning for v(t)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.