Fysik

En solcelles nyttevirkning - eksamensopgaver

28. marts 2009 af malene17 (Slettet)

Hej !

Jeg har fået følgede to opgaver, og kan simpelthen ikke lige gennemskue dem.. Håber på lidt god og forklarende hjælp!!?

1.

I denne opgave skal jeg beregne en solcelles nyttevirkning ud fra følgende oplysninger:

Solcellen har arealet: 16,8*10^-3 m^2  . Intensiteten af sollyset er 870 w/m^2

Derudoverhar jeg i en forrig opgave regnet mig frem til følgende når U = 0,45 V

I =0,017 A og R = 25,9 ohm.

Men ja, jeg ved ikke hvordan søren jeg skal beregne nyttevirkningen?

2.

Derudover får jeg i næste opgave følgende oplysninger:

Resistoren i kredsløbet udskiftes med en resistor med variabel resitstans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.

Jeg skal så også beregne den største effekt fra solcellen ved den givne belysning. Og beregne hvor stor resistorens resistans er i denne situation.

Håber på noget hjælp!!  Mvh Malene!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

Nyttevirkningen er givet ved den nyttegjorte energi/effekt delt med den totale energi/effekt. Den totale effekt må være produktet af overfladearealet og intensiteten.
Den nyttegjorte effekt finder du fra oplysninger fra den tidligere opgave. Brug Joules lov eller en kombination af Joules- og Ohms lov


Svar #2
28. marts 2009 af malene17 (Slettet)

Hmm.. okay.. Men kan det så godt passe, at jeg får en nyttevirkning på 0,0005349?? For det synes jeg da virker som utrolig lidt..??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2009 af mathon

1)  Ptilført = (870 W/m2)*(16,8*10-3 m2) = 14,616 W

2)  Pudnyttet = U2/R

U = 0,45 V og R = 25,9 Ω må være forkert beregnet
eller
kan ikke uden videre overføres direkte til denne opgavedel


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

#2 Jeg havde en veninde der skrev SRP om solceller hvor deres nyttevirkning lægger på omkring 2% - 5%. Det er ikke meget, men trods alt mere end det du får.


Skriv et svar til: En solcelles nyttevirkning - eksamensopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.