Matematik

Opg. 9.010 i STX A-NIVEAU

30. marts 2009 af Fyhring (Slettet)

Opgaven lyder:

"Det radioaktive stof strontium 90 henfalder med 2.45% pr. år. Et laboratorium indkøber 7 g af stoffet i 2004

a) Indfør passende betegnelser, og opskriv et matematisk udtryk, der beskriver, hvorledes mængden af strontium 90 ændre sig med tiden."

Jeg er ikke sikker på hvad der menes med passende betegnelser.

Og det matematiske udtryk er vel bare at indsætte det i en funktion:

f(t)=b*a^t <=> f(t)=7*1.0245^t , hvor t er antal år efter 2004

Jeg er heller ikke sikker på hvordan jeg skal beskrive hvordan den ændre sig med tiden.

Jeg håber der er nogen der kan hjælpe.
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Henfalder med 2,45% så dit a = 1 - 0,0245


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2009 af mathon

...eller
skrevet

m/mo = (1-0,0245)1


Svar #3
30. marts 2009 af Fyhring (Slettet)

Okay, men er der muligvis nogen der kan svare på de andre spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Se: http://k-jerslev.dk/temp/kens2.jpg opgave 5.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2009 af mathon

siden kan ikke findes

m(t) = 7*0,9755t          når m måles i g og t måles i år


Svar #6
30. marts 2009 af Fyhring (Slettet)

Der er kun opgave 1-3


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Ups - forkert link. Se:

http://k-jerslev.dk/temp/kens3.jpg

#5: Jo, fjern "opgave 5" - det er ikke med i linket.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Mængden m(x) af strontium 90 aftager eksponentielt med vækstraten 2,45 %. Så er m(x) = bax, hvor x er mængden i graf af strontium 90 til tiden 0 (år 2004), og hvor a = 1 - vækstraten = 1 - 0,0245.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. april 2010 af monicablair (Slettet)

hvordan ved man at den aftager eksponentielt ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. april 2010 af mathon

...der kan jo ikke blive mere radioaktivt stof, end der oprindeligt var. Så eksponentielt voksende kan der ikke blive tale om...

samt
fra fysiktimerne


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2010 af monicablair (Slettet)

Ok, kunne godt regne ud at den var aftagende (!) (; men hvorfra ved man det er eksponentielt ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2010 af mathon

det er der empirisk belæg for


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2010 af kieslich (Slettet)

der er en vis sandsynlighed for at en kerne henfalder i næste tidsrum. ser vi på en stor mængde kerner N vil en vis del k (lig sandsynligheden) henfalde i næste tidsrum dt. så dN/dt = -k*N.   Løsningen til denne ligning er N(t) = N0* exp(-k*t).


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. april 2010 af monicablair (Slettet)

tak :)


Skriv et svar til: Opg. 9.010 i STX A-NIVEAU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.