Samfundsfag

Økonomi

30. marts 2009 af Djemba (Slettet)

Hejsa.

Er der nogle økonomiske hoveder herinde, som kunne forklare mig de to begreb, Makroøkonomi og Mikroøkonomi?

Det må umiddelbart gerne være noget forenklet.

Mit udgangspunkt, er at jeg forstår/tror at Makriøkonomi går ud på at påvirke pengestrømmen. Men da en markedsøkonomi vel ofte bestemmes af indiviuelle aktører, så har jeg svært ved, at se sammehængen?Hvorimod Mikroøkonomi, er at undersøge, hvordan interne beslutninger i f. eks virksomheder, påvirker udbud og efterspørgelse

Håber der er nogen, som kan hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2009 af lkjhgf (Slettet)

Det er kunstigt at oplede økonomi i mikro og makro - men det gør man alligevel i moderne neo-klassisk økonomi.

Makroøkonomi er groft sagt økonomien set ovenfra. I makroøkonomi bruger man aggregerede størrelser til at beskrive, forklare og forudsige udviklingen i forskellige kvantitative størrelser som fx bruttonationalprodukt og beskæftigelse. Man bruger gerne én enkelt model til at beskrive hele økonomien.

Makroøkonomi er en moderne disciplin, hvoraf John Maynard Keynes er faderen til den oprindelige teori på området. Makroøkonomi opledes typisk i en langsigts- og en kortsigtsanalyse. Hvor Keynes bidrog til den kortsigtede. En bemærkelsesværdig absurditet ved makroøkonomi (udover føromtalte - ofte meningsløse aggregering af heterogene størrelser) er at kortsigts og langsigtsmodellerne kan være modstridende i deres konklusioner.

Mikroøkonomi er økonomien betragtet fra de enkelte beslutningstagere i økonomien. Mikroøkonomi beskæftiger sig med alverdens emner og er langt mere forskelligartet i sin karakter end makroøkonomi.

Siden makroøkonomien fik sit indtog i den sidste halvdel af 1900-tallet, har man forsøgt at bestemme et mikrofundament i makroteori. Sådan at man som tiden skrider frem i nogen grad har udvisket forskellene mellem mikro og makro.

"Mit udgangspunkt, er at jeg forstår/tror at Makroøkonomi går ud på at påvirke pengestrømmen. Men da en markedsøkonomi vel ofte bestemmes af indiviuelle aktører, så har jeg svært ved, at se sammehængen?"

Det er helt rigtigt at en markedsøkonomi i teorien fungerer helt decentralt. Men da der ikke er nogen lande i verden der opererer med et i sandhed frit marked og alle lande i virkeligheden er blandingsøkonomier er der ikke noget problem i at forsøge at påvirke udviklingen gennem intervention funderet i makroøkonomiske modeller. Men selvom der var rene markedsøkonomier, kunne man stadig godt bruge makro (hvis man kan det nu?) til at beskrive og forklare udviklingen, om end ikke til at styre den. Masser af virksomheder og NGOer laver makroanalyser uden at have den mindste mulighed for at udskrive skatter og lave diverse stimuli.


Svar #2
30. marts 2009 af Djemba (Slettet)

Mange tak for det indput! Det værdsætter jeg.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2009 af lkjhgf (Slettet)

Det er jeg glad for. Du skriver bare, hvis der er mere.


Skriv et svar til: Økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.