Matematik

Bestem forskriften

01. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

Hej,

Kunne nogen fortælle, hvordan jeg bestemmer forskriften af længden 'l' ud af ligningen:

dl/dt = 6 - 0,2 * l

UDEN brug af lommeregner? Jeg vil være taknemmelig for en god forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du starter med at skrive ligningen på normalform: L' +0,2*L - 6 = 0, altså en 1. ordens lineær, homogen differentialligning. Den kan du løse sådan her. Du kan enten gætte eller jeg kan give dig løsningen. Jeg har brugt stort L af hensyn til tydeligheden.


Svar #2
01. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

hov, jeg havde glemt at angive, at L(2) = 14 !!!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nå ja men det kan vi tage bagefter, prøv nu selv først at gætte en løsning, inden du får den serveret


Svar #4
01. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

#1

Jeg havde prøvet sig frem af med seperation af variable (..som altid), men på en eller anden måde er den fuldstændig umulig at bestemme den ligning!

Jeg ved ikke hvad du mener med L' + 0,2*L - 6 = 0...


Svar #5
01. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

Ved at isolere L, får jeg 15. Hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du kan kun separere de variable ved i første omgang at se bort fra 6-tallet. Hvis du skal løse den, skal du skrive den på formen (f(x)*y-r(x))dx+dy=0 og så finde en integrationsfaktor, der kun afhænger af x, det bliver noget med eksakte differentialer, så det springer vi over, du får løsningen senere, men ikke før du har gættet nogle gange, ellers lærer du ikke noget, jeg tror faktisk opgaven består i at gætte.


Svar #7
01. april 2009 af ILikeTurtles (Slettet)

#6

Ok. Jeg fik som skrevet L til at blive 15. Tænker jeg rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

jeg tror bestemt du tænker rigtigt, bare ikke i det her tilfælde, jeg kommer igen efter Påske


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Når du har din differentialligning givet på formen y ' + f(x)*y = r(x), så er løsningen givet ved:

y(x) = e-h * (∫eh*r(x)dx + C), hvor h = ∫f(x)dx

Det kan du nu selv oversætte til din egen ligning.


Skriv et svar til: Bestem forskriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.