Fysik

fysikopgave

08. april 2009 af anna1000 (Slettet)

Hejsa jeg skal løse denne opgave som handler om et vandkraftværk, men har lidt problemer med den.

Den lyder således: Bag Okerdæmningen i Harzen opstemmes vandet i floden Oker, så vanddybden h lige før dæmningen er 80 m. I foden af dæmningen er indbygget turbiner, der driver
generatorer til elektricitetsproduktion.

a) Beregn trykforskellen mellem overflade og bund i vandet lige før dæmningen. Denne har jeg beregnet!


b) Hvor stort er det maksimale arbejde, vandet kan aflevere til
turbinerne, når 1 m3vand løber gennem dem?


c) Hvilken elektrisk effekt leverer generatorerne, når vandstrømmen gennem
turbinerne er 6,5 m3/s, og nyttevirkningen af turbinerne er 82%

håber der er nogle der kan hjælpe, på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0:

a) Brug ligningen for trykket af en væskesøjle.

b) Tryk er kraft pr. areal, mens arbejde er kraft gange strækning.

c) Brug, hvad du nu har fundet ud af fra b).


Svar #2
08. april 2009 af anna1000 (Slettet)

hvilken strækning skal jeg bruge i béren? det er ikke de 80 meter vel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

De afleverer en potentiel energi pr. kubikmeter vand på m*g*h = 1000 kg*9.8m/s2*80m. Læg mærke til, at det er lgegyldigt, om vandet falder lodret ned eller skråt. Man kan også sammenligne med, at når man går op på en bakketop og der er to veje, en langsom (den snoede) eller en hurtig og mere stejl. Arbejdet med at komme op er det samme, nemlig m*g*Δh.

c) Effekten er bestemt som arbejdet pr. tidsenhed (A / t)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2009 af mathon

...eller
skrevet

Epot = m•g•h = V•ρ•g•h

P = ΔEpot/t = (V•ρ•g•Δh)/t


Skriv et svar til: fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.