Matematik

Nulpunkter ?!

10. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Bestem funktionens nulpunkter

f(x)=2*sin(x-pi/2)+2 , hvor 0 < x <4pi

Gør rede for at funktionen har et maksimum og bestem x-værdien hørende til dette.

Jeg håber at en eller anden har lyst til at fortælle mig hvordan man regner det ud med CAS-system, da vi har fået at vide at den skal kunne løses således, men kan simpelthen ikke finde ud af det :( Har brugt næsten en uge, uden noget brugbart resultat..


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du ved, at sin(u) liger mellem -1 og 1 inklusive, så vi kn skrive -1≤sin(x-pi/2)≤1 <=> -2≤2*sin(x-pi/2)≤2 <=> 0≤2*sin(x-pi/2) +2≤4. Se i øvrigt vedhæftede fil. Og en anden gang, så lad være med at ofre så meget tid på en enkelt opgave.

Vedhæftet fil:sinus.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Her er en udvidet graf, hvor jeg har zoomet toppunktet (pi,4) ind på grafen

Vedhæftet fil:Toppunkt zoomet ind.doc

Svar #3
10. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Rigtig mange tak :)

Ja, jeg ved godt man ikke skal bruge så meget tid på en opgave, men det generede mig bare at jeg ikke kunne få det til at lykkes..


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2009 af kieslich (Slettet)

et bidrag. husk at få alt med. se overskrift

Vedhæftet fil:sinfunk.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#4 Jo men det lagde jeg egentlig op til at hun selv skulle finde ud fra grafen, jeg har bare zoomet ind på et af toppunkterne i intervallet


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2009 af kieslich (Slettet)

#5. Det var nulpunktet jeg var bange for at hun havde glemt :)


Svar #7
11. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Nu har jeg forsøgt igen, men jeg kan kun komme frem til 4pi og intet andet brugbart.. Jeg føler mig virkeligt fuldstændig lost, troede ellers lige jeg havde set fidusen.. Men nej :(


Svar #8
11. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

-altså, helt skåret ud i pap, hvordan finder jeg de elendige nulpunkter?


Svar #9
11. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Muligvis ligger mit problem i at dokumenterne ikke bliver vist korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2009 af kieslich (Slettet)

Definition: Et nulpunkt er et x således at f(x) = 0. Du skal altså bare løse f(x) = 0. Denne ligning kan du dog ikke løse med papir og blyant, så du er nød til at bruge grafregner eller TIIA.

I begge to skriver du: solve(2*sin(x - π/2) + 2 = 0 ,x) | 0<x and x<4*π    Læses: Løs funktionen lig med 0 med hensyn til x, og der skal gælde at x ligger mellem 0 og 4pi. Læg mærke til at solve afsluttes før den lodrette streg, der betyder 'for hvilke der gælder'. Metoden står også i #4.

Tast det ind, og lad os høre om du får det rigtige.


Svar #11
12. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Ved at trykke ovenstående ind på grafregner får jeg at x=720*@n62+π-180 ?


Svar #12
12. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

I dokumentet sinfunk står der en funktion, g(x), omtalt, hvilken funktion er det? Kan ikke se hvad der skal stå da der bare kommer nogle underlige tegn over og under brøkstregen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2009 af kieslich (Slettet)

#11 Husk at stille grafregneren til at regne med radianer. MODE Angle Radian. Så giver det det rigtige.

#12 g(x) er differentialet af f(x). Det er bare noget jeg gør for bedre at kunne se hvad jeg laver. PÅ grafregneren lægger jeg altid funktionen ind i y1 og differentialet ind i y2. Giver bedre overblik og forhindre for mange tastefejl.


Svar #14
12. april 2009 af Elsker-Island (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge to :)


Skriv et svar til: Nulpunkter ?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.