Matematik

Statistik

12. april 2009 af Tina. (Slettet)

- Et firma, der sælger kosttilskud via deres hjemmeside, oplyser at 75% af de personer der besøger hjemmesiden, indtager kosttilskud dagligt
- På hjemmesiden opfordres de besøgende til at deltage i en undersøgelse vedrørende kosttilskuds betydning for helbredet.
- Det viser sig, at 80% af dem, der deltager i undersøgelsen, oplyser, at de mener, at indtagelse af kosttilskud har en positiv virkning på helbredet, mens de resterende 20% mener, at kosttilskud ikke har nogen positiv virkning på helbredet
- I en pressemeddelse hævder firmaet på grundlag af undersøgelsen, at 80% af befolkningen tydeligt mærker en positiv virkning af kosttilskud

Kommentér firmaets påstand ved brug af statistiske begreber som population, stikprøve, systematiske fejl og skjulte variable:

Population = Hjemmesidens besøgende

Stikprøve = Dem der vælger at svare på undersøgelsen

Systematiske fejl = ????

Skjulte variable = ???

Er det korrekt det jeg har angivet ved population og stikprøve? Og har i nogle forslag til systematiske fejl og skjult variable?

På forhånd tak
Hilsen Tina


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2009 af peter lind

Der kan ikke på baggrund af undersøgelsen siges at 80% af befolkningen mærker en positiv  effekt af kosttilskud. For at man skulle kunne udtale sig om dette skal man have en repræsentativ udsnit af befolkningen, og det er den pågældende stikprøve ikke. Først og fremmest vil mennesker, der ikke tror på virkning af kosttilskud ikke i samme grad gå ind i på firmaets hjemmeside, som dem der gør. Dertil kommer andre forhold, som brug af internettet. Det er langt fra alle, der bruger internettet.


Svar #2
13. april 2009 af Tina. (Slettet)

Jamen hvad er det så du mener, der er stikprøven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2009 af peter lind

Hvorfor spørger du om det? Det har du selv svaret på.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Stikprøven er netop dem der svarer på spørgsmålene.

Dog må populationen være "befolkningen" da det er dem der omtales i firmaets pressemeddelelse.

Hvis man ellers antager at de besøgende på siden svarer på spørgsmålene lige ofte om de benytter kosttilskud eller ej, er tallene næppe overraskende. De 75% af de besøgende på hjemmesiden, som tager kosttilskud bør svare at de mener det er gavnligt. Dermed er det blandt "ikke-tagerne" kun 5/25=20% der mener kosttilskud er gavnligt.

til sidst er det væsentligt at bemærke forskellen i formuleringer på spørgsmålene og pressemeddelelsen. I spørgsmålet spørges om man mener kosttilskud har en effekt, hvorimod pressemeddelelsen nævner at man mærker en effekt.


Skriv et svar til: Statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.