Matematik

Differentialligning

13. april 2009 af Ole91 (Slettet)

Hej sidder lidt fast ved denne opgave, håber der er nogle der kan hjælpe ...

En differentialligning er givet ved: y ' = 28-7y

Vis, at f(x)=(5e^-7x)+4

er en løsning til differentialligningen, med g(x) betegnes den løsning
til differentialligningen som går igennem punktet P(3,2)

Har det noget med at 'gøre prøve' at gøre?? Håber virklig der er nogle der kan hjælpe...


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

"f(x)=(5e^-7x)+4", hvorfor kan du ikke skrive det ordentligt, er snart træt af, at folk ikke kan lære at bruge symbolerne herover


Svar #2
13. april 2009 af Ole91 (Slettet)

 #1 

Det vidste jeg faktisk ikke man kunne da jeg ikke særlig ofte bruge forumet, men tak for tippet ;-)

nåå tilbage til topic, er der nogen der kan hjælpe med opgaven :D ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2009 af peter lind

Du har ret i at du skal gøre prøve.


Svar #4
13. april 2009 af Ole91 (Slettet)

 Kan du måske uddbye det lidt? Den her sætning forrvire mig 

Er en løsning til differentialligningen, med g(x) betegnes den løsning
til differentialligningen som går igennem punktet P(3,2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2009 af peter lind

Beregn f'(x). Dernæst beregn  28-7f(x). Hvis resultatet af disse 2 udregninger er ens, er f(x) en løsning.

"med g(x) betegnes den løsning til differentialligningen som går igennem punktet P(3,2)"  er jo ikke en opgave men en definition af g(x). Skal du finde den? I så fald kan du bruge at den generelle løsning er ke-7x+4


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du har skrevet forkert, der skal stå -4


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2009 af peter lind

#6 y=4,  y'=0,  28-7y=28-7*4=28-28=0


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7, ja, det er en partikulær løsning, men jeg kan ikke få det til at stemme med, at den viste f(x) er en løsning, jeg får den generelle løsning Cx*e-7x-4. Om så C er 5, det har jeg ikke kontrolleret.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2009 af peter lind

#8 Hvordan har du fundet den løsning ? Jeg kan ikke se det er en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har brugt formlen y=e-h*(∫eh*r(x)dx+C), hvor h(x)=∫f(x)dx. Jeg har skrevet den på formen y'+f(x)*y=r(x), og i dette tilfælde y'+7y=28, så r(x)=28 og f(x)=7. Har jeg mon regnet forkert? Fremgangsmåden er forklaret under 1. ordens, lineære differentialligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har lige regnet det igen, jeg havde sat en forkert parentes, så dit er rigtigt, det giver y=4+C som generel løsning efter den metode, jeg angav i #10


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2009 af peter lind

Ja du har lavet en fortegnsfejl.

y=e-7x∫e7x28dx = e-7x[28*e7x/7+C] = e-7x*e7x*4 +Ce-7x = 4+Ce-7x


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja jeg kan se, at jeg ikke var omhyggelig nok, C skal jo også ganges med e-7x, da det står i parentesen.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.