Matematik

Differentialligning

14. april 2009 af StudiePortalLogin (Slettet)

Hej. Jeg har fået opgaven:

En differentialligning er givet ved: y´-y = 2x2+2x. Nogle løsninger til denne differentialligning har et eller flere ekstremumspunkter på deres graf.
a ) Bestem en ligning for den kurve, som disse ekstremumspunkter vil tilhøre.

Forstår ikke helt hvordan jeg skal løse denne opgave ?? Nogen der kan hjælpe`?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2009 af peter lind

I ekstremumspunkter er y'=0, sæt det ind i ligningen.


Svar #2
14. april 2009 af StudiePortalLogin (Slettet)

aaah, smart.. kan være du kan hjælpe mig med den næste osse så:

b ) Bestem den løsning f(x) til differentialligningen, hvis graf går gennem punktet (-1,0).


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2009 af peter lind

Løs først ligningen y'-y=0. Dette kan gøres ved separation af variable. Gæt derefter på en løsning af samme form som højer side altså et andet grads polynomium. Sæat dette ind i ligningen og du kan bestemme koefficienterne til polynomiet. Den fuldstaændige løsning er summen af disse 2 løsninger. Derefter indsætter du blot det givne punk for at finde integrationskonstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2009 af kieslich (Slettet)

Selv om HH-metoden er den pæneste og mest udbyttegivende, er CAS-metoden måske at foretrække for elever der gerne vil ud i det gode vejr: desolve(y ' - y = 2x2 + 2x and y(-1) = 0,x,y).


Svar #5
14. april 2009 af StudiePortalLogin (Slettet)

Kan du forklare det lidt nærmere Peter :/ ?
Kan ikke lige se hvordan jeg skulle kunne y´-y = 0 ? altså 2x2+2x = 0 ? og så finde x værdien for det ? og hvorfor ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2009 af peter lind

Den første Af dy/dx=y  finder du  dy/y = dx og integrerer på begge sider.

Anden del har du vist misforstået: Hvis y1 er en løsning til den homogene ligning og y2 er en løsning til den fuldstændige løsning så vil y2+y1 også være en løsning til den fuldstændige ligning, hvilket nemt kan ses ved at sætte  ind i ligningen. Det er nærliggende at gætte på en løsning af samme art som højre side altså y = ax2+bx+c. Find y' og sæt det ind i ligningen. Hvis y skal være en løsning, skal koefficienterne stemem med polynomiet på højre side, så det giver dig mulighed for at finde en løsning.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.