Kemi

stofmængde i et rum

16. april 2009 af Jul2008 (Slettet)

Hej. Jeg ved ikke om der muligvis er noget fomuleret forkert i denne opgave, men jeg er i hvertfald meget i tvivl om hvilke opløsninger der er tale om i de mellemstående tekster. håber der er nogen som vil hjlpe.

Luftens indhold af svovldioxid kan bestmmes ved at lede luften gennem en hydrogenperoxidopløsning, hvorved følgende redozreaktion finder sted:

H2O2 + SO2 --> H2SO4

21,5 m3 luft bliver ledt gennem 750 mL H2O2-opløsning. En prøve på 20 mL af opløsningen blev herefter titreret med 15,73 mL 0,01 M NaOH-opløsning, idet svovlsyre her optræder som diprot syre:

H2SO4 --> 2H+ +SO42-

b) beregn svovlsyreopløsningens molaritet

har beregnet b) det blev 0,003932 M

c) beregn antallet af mol SO2 (g) i de 21,5 m3 luft

d) Beregn luftens indhold af SO2(g) i ppm ved 15grader C og har 1,0bar, og gør rede for om grænseværdien for SO2 var overskredet på arbejdspladsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2009 af Ramses I (Slettet)

b. Det får jeg også

c. molforholdet mellem SO2 og H2SO4 er 1:1

n = 750/1000*0,0039325 = 0,002949375 mol SO2

d. Her skal du finde ud af hvad 1 mol luft fylder ved 1 bar og 15 gC og det er rigtigt at du skal bruge idealgasligningen.

1 bar = 0,9869 atm

V = 23,958 Liter (1 mol gas/luft fylder V liter afhængig af temp og tryk) 

molmasse SO2 = 64,06

masse SO2 = 0,002949375 * 64,06 = 0,1889 g SO2

= 0,008787766 g/m3 (g/kubikmeter)

= 8,79 mg/m3

X ppm = C (mg/m3)* V (Liter)/M (g/mol)

X ppm = 8,79 *23,958/64,06 = 3,3 ppm

Grænseværdien er ifølge miljøstyrelsen på 2 ppm (opslag databog)


Skriv et svar til: stofmængde i et rum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.