Fysik

afleveringsæt

19. april 2009 af Mary2000 (Slettet)

hej

1) i lyset fra vvirgo-galaksehoben er brintlinien med bølgelængden 656,27 nm forskudt til 658,91 nm(rødforskudt). hastigheden for virgo-hoben er meget mindre end lyshastigheden c. formel 13,6 kan anvendes, hvis Vluft erstattes med lysets hastighed c. hvilken hastighed har Virgo-galaksehoben i forhold til os?

2) et hurtigt tog nærmer sig. et togfløjt med frekvensen 440 Hz høres af en fodgænger som et c med frekvensen 512 Hz hvor hurtigt kører toget?

mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2009 af peter lind

Hvad er du i tvivl om?. Der er jo direkte opgivet hvilken formel du skal bruge. Spørgsmål 2 skal du bruge samme formel; men med lyshastigheden erstattet af lydhastigheden. Det kan også være du skal bruge at bølgelængde gange frekvens er lig med bølgehastigheden.


Svar #2
19. april 2009 af Mary2000 (Slettet)

jeg ved ikke hvilken formel er? formel 13.6? der stå ikke noget.


Svar #3
19. april 2009 af Mary2000 (Slettet)

kan jeg bruge:

z=Δλ / λ

hastighed =c*z

???


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

13.6 bør være: (λlab - λobs) /λlab = v/c

#3 ja det er den.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2009 af peter lind

Hvis der henvises til formlen må den da så der!. Ellers lyder den f'=f(1±u/c) hvor f' er den observerede frekvens, f er den virkelige frekvens u er den relative hastigheden og c er  bølgehastigheden. Fortegnet afhængiger af om man bevæger sig mof inanden (+) eller bort fra hinanden (-)


Svar #6
19. april 2009 af Mary2000 (Slettet)

hmm jeg er ikke hel med i spørgsmål 2?

er det rigtig:

(512Hz-440Hz)/440= 163,64*10-3

lydensfart:343 m/s

163,64*10-3 * 343m/s = 56,13 m/s
???


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2009 af kieslich (Slettet)

Yep.


Svar #8
19. april 2009 af Mary2000 (Slettet)

ok mange tak


Skriv et svar til: afleveringsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.