Matematik

Hvorfor?

23. april 2009 af SørenV (Slettet)

Hej.. Jeg har en cirkel med centrum i (2,3) og radius 5. Desuden ligger punktet P (5,7) på på cirklen.

Hældningen for cirkeltangenten i P er: -3/4

Men hvordan kan det være at tangenten til slut hedder -3/4x + 10,75 ??

Hvordan hænger dette sammen: y-7 = -3/4(x-5)  --> y = -3/4x + 10,75


Svar #1
23. april 2009 af SørenV (Slettet)

korrektion.. Linjen fra centrum til P har en hældning på -3/4


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2009 af Dynin (Slettet)

#1 er du helt sikker på dette? Linien fra cirklens centrum til P har hældning 4/3 ... da denne står vinkelret på tangenten er 4/3*a=-1, hvor a er tangenthældningen ... hvoraf a=-3/4. Tangenten har således ligningen y=-3/4+b hvoraf b kan bestemmes af P ved indsættelse ...........


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. april 2009 af kieslich (Slettet)

y-7 = -3/4(x-5) ⇔y = -3/4x -3/4*(-5) + 7 ⇔y = -3/4x +15/4 + 28/4 ⇔y = -3/4x + 10,75 


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. april 2009 af sigmund (Slettet)

Du mener nok, at linjen fra centrum til P har en hældning på 4/3...

Well, hældningen af linjen fra centrum til P er 4/3. Tangenten i P står vinkelret på denne linje, og har dermed hældning -3/4. Vi kan nu skrive ligningen for tangenten y = (-3/4)*x + b. Du ved, at (5,7) ligger på tangenten. Dette kan anvendes til at finde b i ligningen: vi indsætter 5 for x og 7 for y, hvilket giver en ligning med b som den ubekendte: 7 = (-3/4)*5 + b <=> b = 28/4 + 15/4 = 43/4. Dette giver ligningen y = (-3/4)*x + 43/4 for tangenten i (5,7).

Bemærk, at 43/4 = 10.75.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2009 af keg (Slettet)

Det nemmeste ville være at benytte tangentligningen, som siger:

(x0 - c1)(x - c1) + (y0 - c2)(y  -c2) =  r2 og hvor  centrum har koordinatsættet (c1 ; c2) og radius=r, samt

punktet på cirklen P0(x0,y0)


Svar #6
24. april 2009 af SørenV (Slettet)

Mange tak for hjælpen alle sammen. Og ja - jeg mente selvfølgelig at hældningen skulle være 3/4


Skriv et svar til: Hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.