Matematik

Lineær algebra

26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

Jeg skal finde de sæt (a,b), hvor ligningssystemet har a) ingen løsning, b) en løsning og c) uendelig mange løsninger.

Umiddelbart er det vel en god ide at sætte det på række echelonform. Men hvad skal jeg gøre efter det?

Jeg har vedhæftet ligningssystemet her og peecee.dk/uploads/042009/Screenshot4.png

Det skal læses som koefficienten foran x1 i den første ligning er 1 osv. Hvis der ikke står noget er den 0.

Vedhæftet fil: Screenshot.png

Svar #1
26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

Her er den i rækkeechelonform:

peecee.dk/uploads/042009/Screenshot-1.png

Men hvad gør jeg så nu?


Brugbart svar (3)

Svar #2
26. april 2009 af Dynin (Slettet)

#1 udnyt at Ax=y har netop én løsning når det(A)≠0 ... betragt derudover tilfældene a=0 og a=-1
 


Svar #3
26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

Hmm... det forstår jeg ikke rigtigt. Vi har heller ikke lært om determinanter endnu. Kan du uddybe en smule?


Brugbart svar (3)

Svar #4
26. april 2009 af Dynin (Slettet)

... hmmm æv:) Har i lært om rank af en matrix?


Svar #5
26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

Tja, det lyder i hvert fald lidt bekndt. Er ranken ikke bare 4?


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. april 2009 af Dynin (Slettet)

#5 jo, som betyder ... hint hint :)

PS husk nu at betragte tilfældene a=0 og a=-1 hvor den reducede matrice ikke er defineret :)


Svar #7
26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

Hmm? Det ved jeg ikke. Kender ikke lige nogen kobling mellem rank = 4 og determinant...


Men ok, hvis a = 0 eller a=-1, så dividerer jeg med 0 nederst til højre? Det betyder at ligningsystemet ikke har nogen løsning for de to værdier, eller hvad?

Og jeg skal vel stadigvæk finde en værdi for b?


 


Brugbart svar (3)

Svar #8
26. april 2009 af Dynin (Slettet)

#7 du behøver ikke at kende koblingen mellem rank og determinant ... når en n x n matrix har fuld rank er den invertibel ikk, hvilket betyder ...

Når du laver rækkereduceringen laver du undervejs nogle antagelser omkring a ikk?

............. det gør du ikke om b vel? Så restriktionerne for b er frie, ikk?


Svar #9
26. april 2009 af mathjælp (Slettet)

argh... jeg fatter desværre mindre og mindre.


Brugbart svar (3)

Svar #10
26. april 2009 af Dynin (Slettet)

#9 okay start med at kigge på b ... denne indgår ikke i matricen og har derfor ingen betyding for dennes invertibilitet! Derfor kan du lade b være vilkårlig. Når du går fra den oprindelige matrice til den reducerede sker der visse antagelser omkring a ... har du reduceret korrekt er der kritiske punkter ved a=-1 og a=0. For a ulig disse to værdier har matricen fuld rank og er dermed invertibel ... dvs der er en 1-1 løsning til løsningssystemet x=A-1y ... du skal så betragte de to øvrige tilfælde


Skriv et svar til: Lineær algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.