Matematik

Bestem forskrift?

26. april 2009 af reinholdt_w (Slettet)

Hej, jeg skal snart til eksamen i skriftlig matematik på B-niveau og jeg er i gang med at øve og øve. Men jeg har så svært ved mange opgaver. F.eks. har jeg svært ved sådan nogle opgaver:

I en model antages det, at længden L (målt i mm) af en gedde er en lineær funktion af længden s (målt i mm) af geddens øresten.

Bestem en forskrift for L, når der oplyses, at grafen for L går gennem punkterne P(3,155) og Q(10,791),og benyt forskriften til at bestemme længden af ørestenen hos en gedde, som har længden 500 mm.
 

Hvorn løser jeg sådan en? Jeg håber I vil hjælpe

Vh. Rein


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2009 af cepta (Slettet)

Forskrift for lineære funktioner: y = ax + b

vha koordinatsættene (3;155) og (10;791) vil jeg mene du kan finde a og b og dermed bestemme forskriften.

Hvordan lyder det ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2009 af Sjuaps (Slettet)

Hmm. Sådan her:

a = y2 - y1 / x2 - x1

Men jeg ved bare ikke hvad der er hvad.


Svar #3
26. april 2009 af reinholdt_w (Slettet)

Nej præcis sjuaps. Det ved jeg nemlig heller ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2009 af mathon

L = f(s) = a*s + b                     dvs punkter med koordinatformen (s,L) = (s,a*s + b)

og
anvendt to gange med med indsættelse af de to koordinatsæt:

155 = a*3 + b
791 = a*10 + b

eller skrevet

I:  3a + b = 155
II: 10a + b = 791 ............


 


Svar #5
26. april 2009 af reinholdt_w (Slettet)

Hej Marhon...

Jeg kan virkelig ikke få det ind i mit tomme hoved. :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2009 af kieslich (Slettet)

#2 har formlen.  Brug (x1 , y1) = (3,155) og (x2 , y2) = (10,791),  så a = (791-155)/(10-3)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2009 af mathon

I: 3a + b = 155
II: 10a + b = 791                            I subtraheres fra II

7a = 636

a = 636/7 = 90 6/7 ≈ 90,8571         som indsat i II giver

908,571 + b = 791

b = 791 - 908,571 = -117,571


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2009 af mathon

...nærmere analyseret

er det der reelt foregår i beregningerne
i #2 og #7 den samme division af de samme to differenser (til beregning af a)

men
tilgangen er lidt forskellig


Svar #9
26. april 2009 af reinholdt_w (Slettet)

Ej jeg kan simpelthen ikke forstå det. Jeg ved ikke hvad der sker. Overhovedet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2009 af cepta (Slettet)

(3;155) og (10;791) --> (x1;y1) og (x2;y2)

x1 = 3

y1 = 155

x2 = 10

y2 = 791


Skriv et svar til: Bestem forskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.