Matematik

Betydningen af a og b i en funktion

08. maj 2009 af naunii (Slettet)

Hej derude :)

Tit får man stillet et spørgsmål, hvor man skal forklare betydningen af a og b i en funktion. Det har jeg ofte lidt svært ved. Men er b ikke oftest startværdien? og hvad er a? Håber der er nogen der sådan konkret kan forklare mig det, så jeg kan få det sat på plads. Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2009 af dnadan (Slettet)

Det afhænger af hvilken funktionstype du har at gøre med

Ved potensiel, eksponentiel og lineær er b skærringen med y-aksen.

Mens a er individuel for de tre funktionstyper.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Når det er en potensfunktion er f(1)=b eller y=b når x=1.

En potensfunktion skærer ikke y-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Når y er lineær er a hældningskoefficienten: Når x vokser med 1, vokser y med a.

Når y er eksponentiel er a fremskrivningsfaktoren: Når x vokser med 1, bliver y ganget med a.
 


Svar #4
09. maj 2009 af naunii (Slettet)

okay, tak for det :). Men jeg tænkte mere på, hvis fx. opgaven lød således:

I perioden 1980-2000 kan antallet af retpsykiatriske patienter under tilsyn beskrives ved modellen:

f(t)=297*1,0679^t

hvor f(t) er antallet af retpsykiatriske patienter under tilsyn på det tidspunkt t (målt i år efter 1980)

Gør rede for, hvad konstanterne i modellen fortæller om udviklingen i antallet af retpsykiatriske patienter under tilsyn i perioden 1980-2009.

Hvad kan man fx svare i en lign. situtation?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Der var 297 retpsykiatriske patienter i 1980 og antallet vokser med 6,79% i perioden 1980-2000


Svar #6
09. maj 2009 af naunii (Slettet)

Okay, så ved en eksponentiel funktion, fortæller tallet a den procentvise stigning/fald. Hvad nu hvis det var en lineær eller potens funktion, hvad ville tallet a så typisk fortælle?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Lineær: Der var 297 retpsykiatriske patienter i 1980 og antallet vokser med 6,79 i perioden 1980-2000. (procent udgår)

Potens: Kan ikke formuleres på samme måde.


Svar #8
09. maj 2009 af naunii (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen :))


Skriv et svar til: Betydningen af a og b i en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.