Matematik

bevis for konstruktion af kvadratrødder

15. maj 2009 af gunløde (Slettet)

Konstruktion af kvadratrødder.

Lad trekant ABC være retvinklet med C = 90 grader. Lad h være højden fra C, så h deler siden C i d og e.

Det gælder så at h = kvadratroden af ( d*e)

Bevis:

Pythagoras` sætning giver d^2 + h^2 = a^2 og e^2 + h^2 = b^2

Vi opstiller en ligning som giver:

d^2 + e^2 +2h^2 = a^2 + b^2

Vi husker at C = e+d og derfor gælder at C^2 = ( e+d)^2

Jeg skal bevise at h = kvadratroden af (d * e). Men her går jeg i stå. Har nogen et forslag?

Vh. Jette


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2009 af Isomorphician

Hint: Kig på ensvinklede trekanter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2009 af kieslich (Slettet)

a^2 + b^2 = 2h^2 + d^2 + e^2 = 2*h^2 + (d + e)^2 - 2*e*d = 2*h^2 +c^2 -2*e*d  så 0= 2*h^2 - 2*e*d  <=>  2*h^2 = 2*e*d  <=>  h = kvrod(e*d)       

ps. beviset Isomorphicians henviser til er kortere og meget kønnere. Prøv at lave det.


Svar #3
16. maj 2009 af gunløde (Slettet)

Tak for Jeres bidrag til løsning af mit spørgsmål. Beviset endte med at se således ud:

Konstruktion af kvadratrødder

Sætning: Lad trekant ABC være retvinklet med C = 90 grader.
Lad h være højden fra C, så h deler siden C i d og e.

Der gælder så: h = kvrod( d*e)

Bevis:

Pythagoras`sætning giver

D^2 + h^2 = a ^2 og
E ^2 + h^2 = b^2

Vi opstiller en ligning som giver:

D^2 + e^2 + 2h^2 = a^2 + b^2

Dette kan også skrives:

d ^2 + e ^2 + 2h^2 = c^2

Fordi a og b er kateter i den oprindelige trekant ABC.
Men siden c er jo = længden af d + e, så dette kan også skrives:

d ^2 + e ^2 + 2h^2 = (d+e)^2

Da (d+e)^2 = (d+e)*(d+e) = d^2 + de + ed + e^2 = d^2 + 2de + e^2 Kan sidste ligning skrives som:

d ^2 + e ^2 + 2h^2 = d^2 + 2de + e^2

Her går d ^2 + e ^2 igen på begge sider og kan derfor "streges". Så nu har vi:

2h^2 = 2de (divider med 2 =>)

h^2 = de (tag kv-rod =>)

h = kvr(d*e)
 


Skriv et svar til: bevis for konstruktion af kvadratrødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.